"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO Hoiatus! Inimestele tehakse petukõnesid politsei nimel. Üha sagedamini langeb petturite õnge 18-19-aastasi noori (1)
18. august 2023
Petukõned on taas sagenenud. Kuvatõmmis

Politsei palub tungivalt inimestel mitte jagada võõrastele oma PIN-koode.

Politseid on teavitatud uuest petuskeemist, kui helistaja tutvustas end politseinikuna ja teavitas inimest, et tema nimel tahetakse pangast laenu võtta, paluti tulla ütlusi andma Ida-Harju politseijaoskonda.

“Kui inimene ütles, et palun saatke kirjalik kinnitus minu meilile ja oma andmeid talle ei edastanud, läks helistaja närviliseks, ähvardas kohtusse anda ja katkestas kõne. Kui kõne oli lõppenud, tuli teavitus meie broneerimissüsteemist, kus välismaalased saavad ajutise kaitse taotlust esitada,” kirjeldas veebipolitseinik Anna-Liisa Kreitsman.

Ehkki domineerivad veel venekeelsed kõned, on järjest enam hakanud tulema ka eestikeelseid petukõned. Kõik kõned tehakse Eesti telefoninumbritelt.

“Enamik kõnesid on ikkagi vene keeles ja on ka ingliskeelse robotkõnega algavaid. Kui see kõne katkeb, võtab ühendust järgmine helistaja, kes suhtleb edasi eesti või vene keeles,”  sõnas Kreitsman.

Ärge jagage PIN-koode

Politsei palub tungivalt inimestel mitte jagada võõrastele oma PIN1 ja PIN2 koode.

“Me ei küsi kunagi Smart-ID, mobiil-ID ega pangakoode, ei küsi muid isiklikke andmeid telefoni teel. Neid ei tohi mitte mingil juhul väljastada,” manitses Kreitsman. Tema kinnitusel langeb enam viimasel ajal petukõnede ohvriks ka 18-19-aastaseid noori ja teine vanusegrupp, kes petturite õnge läheb, on üle 40-aastased.

“Me küll püüame viimasel ajal pidevalt inimesi teavitada uutest skeemidest, aga neil on raske järge hoida,” möönis Kreitsman.

Kelmide eest saab enda kaitsta, kui olla hästi kursis raadio-, tele- ja leheuudistega. Märksõnaks peab saama umbusk ja valvsus tundmatute helistajate suhtes. Politsei poole pöördutakse kelmuste katsetest või toimepanemisest iga päev. Rahalise kahju tekkimisel tuleb inimesel teha politseile avaldus.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

kuidas need 18...19 aastased nii lollid on ?
19. aug. 2023 05:06
16 aastastele on ju lausa valimisõigus antud ja keppimise õigus ka - seal nad ei ole siis heausksed ? Või on ka ? Siis nad kaebavad ainult juhul kui on rahalõhn või kellelegi vaja kättemaksta