"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO Etenduskunstide festival SAAL Biennaal avab sotsiaalselt tundlikke teemasid läbi huumori ja eneseiroonia (0)
22. august 2023
Rahvusvaheline etenduskunstide festival kestab augusti lõpuni. Kuvatõmmis

Rahvusvaheline etenduskunstide festival SAAL Biennaal tähistab sel aastal oma 20. sünnipäeva. Festivalil on kavas üle 30 ürituse ja programmi pani kokku kogu Kanuti Gildi SAALi kollektiiv.

Selle aasta etenduste ja näituste peafookuses on sotsiaalselt tundlikud teemad, millel oleks oht muidu märkamatuks jääda. Samuti kuulub programmi huumor ja eneseiroonia. Kanuti Gildi SAALi teatrijuhi Priit Raua sõnul otsustati sel aastal festivali korraldama hakates, et kõik korraldajad on ka programmi kuraatorid ja osalevad kava kokku panemisel. „Kõik panid oma lemmikuid lauale. Valiku tulemusena kõik muidugi festivalile ei pääsenud, aga ikkagi on festivalil üle kolmekümne ürituse. Esinejaid on enam kui kümnest riigist. Etendused ja üritused toimuvad tõesti üle terve linna,“ märkis Raud.

Festivali kuraatori Kärt Koppeli sõnul on sel aastal Kanuti Gildi SAALis esindatud ka ainulaadne installatsioon, mis sõna otseses mõttes poeb külastaja sisse. „Oleme töötanud siin performatiivse installatsiooni kallal nagu „Rõõm näha“ või „Stalker dance“. Selle eesmärk on luua ruumi selline kogemus, et inimene tuleb sisse ja muutub siis selle ruumi peategelaseks.“

SAAL Biennaalil osalevad kunstnikud Marlene Monteiro Freitas (Cape Verde), Netti Nüganen (Tallinn-Viin), Meg Stuart (Berliin-Brüssel), Teresa Vittucci (Viin-Zürich) ja Colin Self (Oregon-Berliin), Ben J. Riepe (Düsseldorf), Samira Elagoz (Helsingi-Berliin), Liisbeth Horn, Kärt Koppel ja Anumai Raska (Tallinn), Krõõt Juurak (Viin-Tallinn), Candela Capitán (Barcelona), Liis Vares ja Taavet Jansen (Tallinn), Kristina Norman (Tallinn), Audrey Bersier, Maxine Reys ja Marion Thomas (Nantes-Lausanne). Kuraatorid on Eneli Järs, Maarja Kalmre, Henry Kasch, Kaie Küünal, Heneliis Notton, Priit Raud, Kristiina Tang, Siim Tõniste ja Annika Üprus.

Festival toimub Kanuti Gildi SAALis, Tallinna kunstihoones, Eesti Nnoorsooteatris, kinos Sõprus, EKA galeriis, Telliskivi kvartalis ja klubis Uus Laine.

SAAL Biennaal jääb avatuks kuni 31. augustini.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.