"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
NOSTALGIA Mida kõike vanalinna kohvikute paksud seinad aegade jooksul näinud on? Linnatuur viib avastama legendaarseid menupaiku (1)
23. august 2023
Kohvik Maiasmokk. Foto: Robin Roots / Õhtuleht / Scanpix/Baltics

Ringkäigul algusega Raekoja platsilt tutvustatakse linna vanimaid kohvikute asukohti 18. sajandist 20. sajandini. Vabu kohti on veel 9. septembril toimuvale tuurile.

Tallinnas on aegade jooksul olnud palju originaalmööbliga sisustatud kohvikuid, baare ja restorane. Neis on joodud kohvi ja istutud mööblil, milletaolist kusagil mujal maailmas ei ole.

On kohti, mis on olnud olulised ka kultuuri- või hoopis poliitilises ajaloos.

“Vaatame ringi Raekoja platsil ja vanalinnas, kus olid kuulsad kohvikud Eesti vabariigi esimesel perioodil ja vaatame ka nõukogudeaegseid kohvikuid. Tollal püsisid kohvikud tõesti aastakümneid ühe ja sama koha peal. Põgusalt peatume ka uue või taasiseseisvunud Eesti kohvikutel, aga sealt me pikemalt ei räägi,” tutvustas kuraator Tõnu Pedaru.

Kohvikute tuur saab alguse Raekoja platsilt ja jalutuskäiguga jõutakse Neitsitorni. Mida siin silmata saab?

Loomulikult vana head Moskva kohviku sohvat. Kes ei oleks istunud siin Pegasuse toolil ja joonud kohvi või teinud Mündi baaris väikese dringi. Ainsad toolid, kus saab natuke jalga puhata, on vanad head Hesburgeri omad.

Kohvikultuur ja kohvijoomine ei ole aga teps mitte teps kõigile igapäevane olnud.

“See esialgu oli väga kitsa ringkonna jook, seda porist mudajooki oskas hinnata ütleme eliit, jook oli ka hirmus kallis, seda keegi eriti ei saanudki proovida, aga hiljem, 19. sajandi jooksul kohv muutub laiema tarbe asjaks,” sõnab Pedaru.

Järgmised jalutuskäigud mööda vanalinna legendaarseid kohvikuid on 27. augustil (välja müüdud) ja 9. septembril.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

ja kohvihinna ajaloost
27. aug. 2023 00:14
5.- eur ,sõrmkübar, on nüüd ehk siis 1 tund tööd pead tegema, ehk siis 375 gr jahvatatud kohvi hind Moka tassil. Nagu Alkovaba õlu ja Alkoga õlu- millegipärast on üks hind ja samuti vähim 5.- ja edasi 7.50 , 0,5 liitrit. Mis siis kohvil maksu lisab , kui mõlemal joogil on põhiosaks vesi ?