"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Festival Kultuuriööl üles astuv Inger: tuleb laulmist ja tantsimist ning ägedaid üllatusi (0)
25. august 2023
Kultuuriöö festivalil astub lavale ka Inger. Foto: Mats Õun

Kultuuriöö üritusi saab nautida augusti viimasel reedel ehk 25. augustil. Ühepäevane festival kutsub töötubadesse, jalutuskäikudele, filme ja kunsti vaatama ning muusikat kuulama. Harjumäe kontserdil esinevad Inger, Tšellopoisid ja Gram-Of-Fun.

Vahepeal pandeemia tõttu pausile jäänud kultuuriöö tuleb tänavu taas. Korraldajate esindaja Liisi Ree sõnul on tänavu kultuuriöö keskmes noored. «Osa saama ja märkama on oodatud loomulikult kõik, aga esinejad, korraldajad ja loojad on ennekõike noored,» lausus Ree. «Seda erisuguste kontsertide, ekskursioonide, õpitubade, etenduste, näituste ja arutelude kaudu.»

Harjumäe kõlakojas esineb ansambel Gram-Of-Fun, kus solistiks on Kristel Aaslaid.
Pilt: Albert Truuväärt

Kõlavad armastatud lood
Festivali kese on vanalinna tuiksoontel, kuid programm jõuab ka Piritale, kus ühendatakse jõud Pirita-Kose noortefestivaliga, ja Lasnamäele. «Eraldi toon välja Kuldjala tornis toimuva BFMi tudengite viietunnise filmiõhtu ning K-Pop Randomfesti EMTA kontserdi- ja teatrimajas,» rääkis Ree. «Neil aga, kes tunnevad kultuuris toimuva vastu sügavamat huvi, tasuks osaleda Terminal Records&Bar toimuvatel kultuuriteemalistel paneelaruteludel.»
Kontserdipaiku on päris mitu – Uisumäel, Taani kuninga aias, Raekoja platsil ja Harjumäe kõlakojas. Viimati nimetatud paigas astuvad üles Inger oma bändiga, Tšellopoisid ja ansambel Gram-Of-Fun, kus solistiks on loomulikult Kristel Aaslaid.
«Kultuuriööl lööb meie ansambel kaasa esimest korda,» lausus Aaslaid. «Kõlavad vanemad lood meie esimeselt plaadilt, aga kindlasti ka kunagi Eesti Laulul kõlanud lugu. Ja loomulikult on kavas mitu lugu meie bändi aasta debüütalbumiga hinnatud albumist.»
Laulja soovitas kõigil, kes kohale tulevad, panna jalga tantsukingad. «Hea, kui enne tulekut on puusad juba kergelt soojaks treenitud, et võimalikult palju kaasa tantsida,» lisas ta ja tunnistas, et kogu bänd ootab suure põnevusega seda kontserti.
Üldse on Tallinn ka popmuusika poolest auga välja kandnud UNESCO muusikalinna nime, leidis Aaslaid. «Siin on suvel olnud ikka väga häid kontserte, rääkimata muidugi üle kümne aasta suurimast sündmusest – The Weekndi kontserdist, mis äsja oli,» märkis ta. «Sellise kaliibriga artisti esinemine siin on täitsa hullumeelne. Ja kultuuriöö sobib ideaalselt võtma kokku seda ülitoredat linnamuusika suve.»
Aaslaiu hinnangul on Tallinn väga hästi julgustanud ja olnud toeks oma linna muusikatalentidele ja artistidele. «Artistid omalt poolt on tasunud seda oma muusikaga ja koostöö on olnud väga viljakas,» ütles ta ja lisas, et loodab koos ansamblikaaslastega, et niimoodi on see ka edaspidi.

Ingeri bänd esitab uusi laule
Kultuuriöö kontserdil üles astuv Inger esitab bändiga eelmise aasta lühialbumi «Higher Self» palasid. Samuti Eesti Laulul esitatud laule ning esimest eestikeelset singlit «Nähtamatu», mis tal kahe kuu eest ilmus. «Mul on ka hea meel öelda, et oleme bändiga koos kirjutanud uut muusikat, mida kuulete 25. augustil kultuuriööl,» rääkis Inger. «Väga paljud pole mind veel bändiga koos laval näinud ega kuulnud, kuid arvan, et see on elamus, millest kindlasti osa tuleks saada. Kontsert ei jää kindlasti ilma publiku kaasamata – tuleb laulmist ja tantsimist ning mõningaid ägedaid üllatusi. Jagan enda muusikat publikuga ning naudin hetkes koos nendega olemist.»
Ka Inger leiab, et Tallinnas on suviti üsna vilgas ja omapärane kontserdielu. «Mul on hea meel, et mõeldakse ning korraldatakse uusi põnevaid kontserte kui ka festivale – see rikastab Tallinna kui ka kogu Eesti muusikaelu,» ütles ta. «Meil on Eestis väga palju erisuguseid ja omanäolisi artiste ja bände, kellel võiks olla see võimalus esineda.»
Vaata infot kultuuriöö kohta https://www.tallinn.ee/et/kultuur/kultuurioo või https://www.facebook.com/kultuurioo

Mis on 25. augustil kultuuriöö kavas?

 • Kl 11-19 supergraafika
 • Kl 15-17 videoreportaaži töötuba
 • Kl 16-20 Pirita-Kose noortefestival
 • Kl 16-21 galakontsert «Meie muusika» ja loovtöötoad
 • Kl 17-21 Uisumäe kontsert
 • Kl 17-20.20 paneelarutelu
 • Kl 18-19 keskraamatukogu kirjanduslik jalutuskäik
 • Kl 18-19 väike kontsert Taani kuninga aias
 • Kl 19-20 väike kontsert Raekoja platsil
 • Kl 19-23 kontsert Harjumäel. Esinevad Inger, Tšellopoisid ja Gram-Of-Fun
 • Kl 19-21 filmiseanss «Minu elu koomikuna»
 • Kl 19-19.40 õhtune tuur näitusel «hüpervõrk»
Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.