"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Nõmmel avati Henry Laksi mälestuspink, kõlasid muusiku laulud (0)
26. august 2023
Henry Laks. Foto: Nõmme LOV

Laupäeval, 26. augustil toimus Nõmmel Ravila pargis Henry Laksi mälestuspingi avamine.

Mälestuspingid Nõmmel on kauaaegne traditsioon ning Ravila parki on koondatud siinsele kogukonnale oluliste kultuuritegelaste mälestuspingid. Maikuus 62aastasena meie seast lahkunud Henry Laksi mälestuspink on pargis kümnes.

Pink asub pargi ülemises osas, jäädes pargi sissekäigust paremale varjulisse nurka. Kolmest veel tahvlita pingist just selle valisid välja tema omaksed, kelle sõnul haakub koht hästi Henry Laksi veidi erakliku, kuid suure maailmatajuga kunstnikuloomusega.

„Ravila park, kus suviti toimuvad pargikontserdid, on muusikute mälestuspinkidele väga sobilik koht ja seda kauaaegset traditsiooni tasub hoida,“ ütles Nõmme linnaosa vanem Karmo Kuri. „On sümboolne, et varasemate sõprade Henry Laksi ja isamaaliste laulude autori Alo Mattiiseni mälestuspingid on lähestikku.“

Mälestusplaadi kinnitamine koos etteastetega toimuvad tulevase Henry Laksi pingi juures, publikul on võimalus mugavalt toimuvat jälgida ka paar astet altpoolt, purskkaevu juurest.

Intiimse sündmuse juhatab sisse muusikaloolane Olavi Pihlamägi, kes räägib Henry Laksi ning tema ansamblite rollist meie muusikaajaloos. 26. augustil 1988 toimus esimene Rock Summer, mis rahvasuus sai kiiresti nime Glasnost 88 – ansamblil Seitsmes Meel on selle üritusega oma oluline seos. Henry Laksi lauludesse kätketud sõnum kõlas neil aegadel kui vabaduse hääl, ja see on üks põhjusi, miks mitmed põlvkonnad tänulikult enamust Laksi lauludest teavad ja kaasa laulavad.

Väärtustades muusikut ja tema loomingut

Nõmme Linnaosa Valitsus soovib Henry Laksi pärandit väärtustada ja rõhutada muusiku loomingu kestmist ka tulevate põlvede ühismälus: ettepanek esitada mälestusüritusel Laksi tuntumaid laule tehti Nõmme Muusikakooli ja MUBA solistidele, kelle repertuaaris on neil kindel koht.

„Henry Laksi muusikapärand on Nõmme ja kogu Eesti jaoks väga oluline. Mul on hea meel, et mälestuspingi avamisel esitavad kõigile tuttavaid lugusid just noored muusikud. See näitab, et Laksi muusika kõnetab kõiki põlvkondi,“ sõnas Kuri.

Tunnustatud jazzmuusik Ingrid Hagel koos klaverisaatja Emil Rajaga kannavad ette Henry Laksi laulud “Salaja” ning “Tule kui leebe tuul”. “Henry Laksi looming on mind saatnud kogu minu muusikupõlve, lemmiklugudest võiks kokku panna eraldi kontserdi kuid mälestustahvli avamisel esitan vaid kahte minu jaoks vast suurima tähenduslikkuse ja sõnumiga lugu. Olen need teinud “omaks”, lisades tavapärasesse helipilti viiulisoolo, mis minu meelest lahkunud looja olemuse kaunilt esile toob,” rääkis Ingrid Hagel kava tutvustades.

MUBA poolt astub improviseeritud lavale noor lauljatar Liis Õunpuu, kes esitab neli Laksi laulu: “Ilmaratas”, “Hoia mu Poole”, “Õpetaja” ning samuti “Tule kui leebe tuul”. Saab olema põnev kuulata kahe andeka noore muusiku versiooni Henry Laksi kõige tuntumast laulust.

Palume mälestusürituste külalistel tulla kohale veidi enne kella nelja ning tulla võimalusel ühistranspordiga, jalgsi või jalgrattaga. Nõmme eripärasid arvestades on autode parkimine kitsastel tänavatel ebamugav ning võib takistada vaba liiklemist.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.