"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Nõmmel avati muusik Henry Laksile mälestuspink (0)
28. august 2023
Mälestuspink Henry Laksile. Foto: Endel Apsalon

Mälestuspingid on Nõmmel kauaaegne traditsioon ja Ravila parki on koondatud kogukonnale oluliste muusikute mälestuspingid. Henry Laksi nimelise pingi avamisel meenutati maikuus 62-aastaselt lahkunud muusikut ja poeeti soojades sõnavõttudes ja muusikaliste etteastetega.

„Mälestuspingid Nõmme jaoks tähenduslikele inimestele on olnud juba aastaid traditsioon, mida tasub hoida,“ ütles Nõmme linnaosa vanem Karmo Kuri. „On sümboolne, et varasemate sõprade Henry Laksi ja isamaaliste laulude autori Alo Mattiiseni mälestuspingid on lähestikku.“

Mälestusüritusel rääkis muusikaloolane Olavi Pihlamägi Henry Laksi ja tema ansamblite rollist meie muusikaajaloos ning tegi ka lühikese tagasivaate täpselt 35 aastat tagasi 26. augustil toimunud esimesele Rock Summerile, mis rahvasuus sai nime “Glasnost 88”, ja kus üheks peaesinejaks oli Henry Laksi koos ansambliga Seitsmes Meel.

Muusik Reet Linna meenutas kolleegi ja head sõpra, kellega ta kõigest nädal enne muusiku lahkumist südamlikult ja pikalt vestles. Mälestusplaadi kinnitasid Nõmme linnaosa vanem Karmo Kuri ning Henry Laksi pojad Joonas ja Rasmus Laks.

„Henry Laksi muusikapärand on oluline nii Nõmme kui kogu Eesti jaoks ning selle elavana hoidmine on üks meie ülesandeid. See on põhjus, miks palusime mälestuspingi avamisel esineda noortel muusikutel, kes mõtestavad Laksi muusikat juba läbi iseenda – kinnitus sellest, et armastatud laulud kõnetavad kõiki põlvkondi,” sõnas Karmo Kuri.

Mälestusüritusel esitasid Laksi tuntumaid laule Nõmme Muusikakooli rütmiosakonna juht, jazzmuusik Ingrid Hagel koos klaverisaatja Emil Rajaga ning MUBA poolt tulid lavale lauljatar Liis Õunpuu ja kitarrist Mattias Tirmaste. “Salaja”, “Õpetaja”, “Tule kui leebe tuul” panid kohale tulnud rohkearvulise publiku hingestatult kaasa laulma. 

“Ravila pargis toimunud Henry Laksi nimelise pingi avamine oli väga meeleolukas. Südamesse läksid Olavi Pihlamäe ja Reet Linna sõnavõtud ning mõlemad muusikalised etteasted,” oli linnaosa vanem Karmo Kuri üritusest kokkuvõtet tehes tänulik. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.