"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
tõnu kaljuste 70 Maestro Tõnu Kaljuste juubelikontserdil kõlas ka Tormise ja Pärdi klassika (0)
29. august 2023
Tõnu Kaljuste 70. sünnipäevakontsert. Foto: Rene Jakobson

28. augustil tähistas Eesti koori- ja orkestridirigent Tõnu Kaljuste oma 70. sünnipäeva kontserdiga Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia suures saalis, kus muuhulgas sai kuulda ka Veljo Tormise ning Arvo Pärdi heliloomingut.

Kontsert algas iidse tantsu dabke’ga, mille on noodikirja pannud Süüria-USA nüüdishelilooja Kareem Roustom. Suure aplausi teenis sama autori teinegi teos Tallinna Kammerorkestri ja Eesti Filharmoonia Kammerkoori naiskoori esituses – Homerose “Odüsseial” põhinev “Hurry to the light”. Sünnipäevakontserdi vältel mängiti nii uut kui vana muusikat: Veljo Tormise „Raua needmine“ ja „Hamleti laulud I“, Arvo Pärdi „Veni Creator“ ja „Littlemore Tractus“.

Vaata galeriid (35)

Kaljuste on aastakümneid panustanud Arvo Pärdi ja Veljo Tormise, aga samuti Erkki-Sven Tüüri ja Heino Elleri jt eesti heliloojate loomingu salvestamisele ja esitamisele. Ta on pälvinud oma tegevuse arvukalt tunnustusi nii kodu- kui ka välismaalt ning Grammy auhinna. Maineka plaadifirma ECM Recordsi omanik Manfred Eicheri on öelnud Kaljuste ja tema kollektiivide kohta, et nad on artistid, kes kõik on absoluutsed Pärdi eksperdid: Tallinna Kammerorkester, Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja dirigent Tõnu Kaljuste. Sünnipäevakontsert „Tõnu Kaljuste 70“ on järelkuulatav Klassikaraadiost.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.