"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Millal robotid hakkavad perearste asendama? (0)
29. august 2023
Pilt on illustratiivne. Pexels

Eesti Päevaleht kirjutas, et turule murravad iseteenindusapteegid. Ühte katsetatakse praegu Rapla Benu apteegis – selleks on ravimiameti eriluba. Sealt saab praegu osta ainult piiratud koguses käsimüügiravimeid ja toidulisandeid.

Äsja kohtus terviseminister Riina Sikkut aga selle lahenduse arendajatega. Kui aga lubada iseteenindusapteekidel müüa ka retseptiravimeid, tuleks hakata muutma Eesti seadusi. Päris ilma inimeseta automaadid siiski töötada ei saa – videosilla kaudu heitvat apteeker rohule enne, kui masin selle välja annab, pilgu peale, et kas kõik on ikka õige.

Apteekrite liidu esinaine Kaidi Sarv on pigem skeptiline ja näeb automaadi rolli ehk vaid plaastrite, toidulisandite jms müügil, mis ei nõua kõrgelt haritud asjatundja kommentaare. Praegu on aga apteekrid üsna lõhki kistud, sest muidugi tahavad arstimite tootjad automaate kui kiireid müügivõimalusi sisse viia võimalikult rohkem. Teisalt surub riiklik meditsiinipoliitika apteekritele üha juurde lisaülesandeid: alates vererõhu mõõtmisest ja sõltuvusest vabanemise nõustamisest kuni invavahendite müügini.

Lisaks – kas meie tulevik võib veel olla ka robotperearst ja robotkirurg? Ehk järgmisena robotiseeridagi perearstindus, sest selles vallas on kõige rohkem spetsialiste puudu? Iseasi kui rahul patsiendid inimlikkuse kadumisega on.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.