"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Taas ilmnes tõestus, miks on tervislikuim janukustutaja vesi (0)
29. august 2023
Pilt on illustratiivne. Pexels

Kuigi magusaine ehk suhkruasendaja aspartaami seos haiguste tekkega on seni olnud pigem vandenõuteoreetikute mängumaa, tuli sellele hiljuti ametlik kinnitus.

Nõnda nagu kirjutati Maalehes, teatasid Rahvusvaheline Vähiuuringute Agentuur ja Maailma Terviseorganisatsiooni lisaainete ekspertkomitee juulis, et aspartaam võib tekitada vähki. Ohtu tarbijatele samas polevat, sest arvatavad tarbimiskogused on väikesed.

Aspartaam leidis nüüd koha ka vähkitekitavate ainete klassifikatsioonis, kategoorias 2B – võimalik vähki tekitav aine. Liigituse tipus on näiteks alkohol ja tubakas ehk otse vähki tekitavad ained. Kõige hõlpsam on seda sisse juua suhkruvaba või vähendatud suhkrusisaldusega karastus-, energia- või mahlajoogiga.

Taolisi jooke reklaamitakse näiteks suhkruvabadena. Oht tekkivat, kui aspartaami sisaldavat jooki tarbitakse vähemalt viis liitri ööpäevas. Teisalt sisaldavad paljud tooted ja joogid ka teisi e-aineid ja nende kokteil on üsna läbi uurimata valdkond. Rääkimata, et aspartaami sisaldavad ka närimiskummid. Siin on üldiselt aga taas tõestus, et parim ja tervislikuim janukustutaja on kraanivesi – näiteks igaühe kodus. Ja milleks oma raha maksta globaalsetele suurkontsernidele? Pealinnas on tänavatel või puhkealadel üle 30 avaliku veevõtupunkti, kust saab tasuta värsket ja puhast joogivett kuni septembri lõpuni.

Märksõnad:
Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.