"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
ülevaade Linnapea Mihhail Kõlvart: pingeline olukord tänavate remondiga kestab novembri lõpuni (2)
30. august 2023
Teetööd Tallinnas niipea veel ei lõpe. Foto: Ksenija Kurs

Tänase Tallinna linnavalitsuse pressikonverentsi põhiteema oli uue õppeaasta algusega seonduv.

„Sel aastal on 1. september tihedalt seotud liiklusprobleemidega. Jätkame tänavate remondi ja uue trammitee ehitusega, mis võtab veel omajagu aega. On selge, et alates septembri algusest suureneb liikluskoormus. Seda on sel aastal tunda palju teravamalt kui varem, sest kooliaasta alguseks me ei saa avada kõiki tänavaid ja ristmike, mida praegu remonditakse,“ ütles Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart.

Alates 4. septembrist aga läheb olukord tema hinnangul veelgi keerulisemaks. Õppeaasta algus toob tänavatele rohkem liiklusvahendeid ning selleks tuleb olla valmis kõigil liiklejatel. „Ka varem on september, hoolimata remontidest ja ehitustest toonud lisakoormuse tänavatele. Seekord aga tuleb valmis olla veelgi keerulisemaks olukorraks,“ lausus ta.

Kooli minejad peavad varuma aega

Vaatamata sellele, et selle nädala lõpus hakkavad sõitma trammid number 2 ja 4 ning mõned bussiliinid ei pea tegema enam ümbersõite see väga palju kergendust kesklinna liikluspilti ei too. Olukord hakkab küll pisut leevenema oktoobri algul ning novembri lõpuks saavad valmis ka seni remondis olevad tähtsamad ristmikud ja suuremad tänavalõigud.

„Siin praegu muid lahendusi ei ole kui varuda rohkem aega. Kooli on soovitav tulla varem kui tavaliselt ja mitte tipptunni ajal. Võimalusel tuleb kasutada ühistransporti või tulla jala. Lähtuda tuleb sellest, et pingeline olukord kestab novembri lõpuni,“ märkis Kõlvart.

Puudu 300 õpetajat

Linnapea rääkis ka sellest, et vaatamata pidulikule õppeaasta algusele on Tallinna koolides puudu ligikaudu 300 õpetajat. Õpetajate puuduse probleem koolides kehtib aga kogu riigi kohta ja mitte ainult sel aastal.

„Õpetajate ettevalmistamisega oleks pidanud senisest enam tegelema viimased 20 aastat. Ka lähiperspektiivis pole ette näha, et õpetajaid kuskilt juurde tuleks. Kui vaadata, kui paljud saavad praegu vastavat haridust, siis lahendust ei paista kuskilt. Kahjuks tuleb tõdeda, et praegu ametis olevad õpetajad on veel ka ülekoormatud ja peavad lisakoormust omavahel jagama,“ nentis Kõlvart.

Lisaks peavad koolid tema sõnul kaasama ka puuduliku kvalifikatsiooniga inimesi, kes ei vasta õpetajale kehtestatud nõuetele. „Seda seadus küll lubab, kuid õpitulemustele mõjub see kindlasti negatiivselt. Tallinn püüab oma olemasolevaid õpetajaid igati motiveerida ja hoida, kuid saame aru, et lähiaastatel sellele probleemile lahendust ei ole,“ tõdes ta.

Hariduskulud kasvavad

Tallinnas alustab 1. septembril koolides õppetööd ligikaudu 48 000 õpilast. See on viimase kümnendi kõige suurem arv. Veel 10 aastat tagasi tuli kooli 37 000 õpilast. See on märkimisväärne kasv viimaste aastate jooksul. Statistika näitab, et see positiivne trend ka jätkub.

Esimesse klassi läheb sel aastal 3900 koolijütsi. See arv on suhteliselt sarnane eelmiste aastatega. Linnapea tõi välja, et õpilaste arv on kasvanud nii sisemigratsiooni kui ka Ukrainast pärit koolilaste arvel. Seejuures läheb nüüd septembris Tallinnas kooli 2000 Ukraina last.

Kõik hariduskulud lähevad linnale sel aastal kokku maksma 380 miljonit eurot. See number samuti stabiilselt kasvab mitte ainult numbrilise poole pealt, vaid ka protsentuaalselt. Kui 10 aastat tagasi oli hariduse osakaal linna eelarves 30 protsenti, siis praeguseks on see tõusnud 40 protsendini.

Hariduse investeeringud samuti suurenevad. Aasta jooksul avatakse kuus uut lasteaeda ja huvikool. Erinevates etappides on alates projekteerimisest kuni ehitamiseni mitmeid koole, huvikoole ja lasteaedu. „Hariduse valdkond on prioriteetne. Seda näitavad nii eelarve numbrid kui ka linna tähelepanu. Ka kooli minevatele lastele nii vajalikud ülekäigurajad on septembri alguseks korras,“ lubas Kõlvart.

Teised teemad

Pressikonverentsil räägiti lisaks õppeaasta algusega seotud teemadele veel rahvusvahelisest kampaaniast „Save Our Sea“ ja Läänemere päevast, kultuuriretkedest „Avastades Nõmmet”, maailmakoristuspäeva talgutest Liiva ja Rahumäe kalmistutel ning Lasnamäe linnaosa 30. aastapäeva tähistamisest ja Lasnamäe päevadest.

Pressikonverentsil osalesid lisaks linnapea Mihhail Kõlvartile veel Nõmme linnaosa vanem Karmo Kuri ja Lasnamäe linnaosa vanem Julianna Jurtšenko.

Pressikonverentsi saab järele vaadata: SIIN

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Orjatööd ei soovita teha - see on loomulik
30. aug. 2023 14:48
Tööseadusandlus nõuab ületundide arvestamist. Seda ületööd õpetajale ei tasustata ja arvestata.
Ajaloohuviline
1. sept. 2023 08:01
Jah möödas on kahjuks need ajad kus õpetajad olid osa ühiskonna hästitasustatud ja lugupeetud eliidist, eriti veel gümnaasiumiõpetajad. Nüüd on neist saanud juba pigem lausa osa lumpenist kelle peale isegi iga põlvekõrgune tatikas tagajärgi kartmata sülitada võib.