"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
UUS! Septembris saab Kadriorus sõita isejuhtiva bussiga (2)
01. september 2023
Septembris sõidab Kadriorus isejuhtiv buss. Foto: Aleksandr Guzhov

Alates 1. septembrist kuni kuu lõpuni sõidab Kadriorus esmaspäevast laupäevani isejuhtiv buss, mille kasutamine on sõitjatele tasuta. Kahe kilomeetri pikkune marsruut algab ja lõppeb Kumu kunstimuuseumi juures.

Abilinnapea Vladimir Sveti sõnul saavad trammid nr 1 ja 3 Kadrioru suunal taas liikuma hakata alates 1. oktoobrist, seetõttu otsustasime kasutada võimalust ja katsetada juhita busse tingimustes, kus tavapärane ühistransport tänaval ei liigu. „Isejuhtivaid busse on juba varem erinevates piirkondades testitud, seal hulgas ka Kadriorus. Oluline on rõhutada, et need ei ole mõeldud trammi asendama, vaid pakuvad hoopis võimaluse eksperimenteerida uut tüüpi transpordilahendustega,” lausus Svet.

Kahekilomeetrine ring Kadriorus

Isejuhtiv buss liigub esmaspäevast laupäevani ajavahemikel kella 7.30-10.30 ja 13-16 kahe kilomeetri pikkusel ringil 20-minutilise intervalliga. Pühapäeviti buss ei sõida. Liikumistee algab ja lõppeb Mäekalda tänaval Kumu kunstimuuseumi juures. Mööda A. Weizenbergi, F. R. Faehlmanni, L. Koidula, J. Poska ja A. Weizenbergi tänavat kulgeval marsruudil on kuus peatust, mis on tähistatud ajutiste bussipeatuse liiklusmärkidega.

„Meie autonoomsete sõitude varajane algusaeg võimaldab linlastel päeva põnevalt alustada ning pakub piirkonnas täiendavat transpordivõimalust eriti praeguste vihmaste ilmade korral,“ ütles Auve Tech juhatuse esimees Kaarel Variksaar.

Tegemist on Tallinna transpordiameti ja Auve Tech OÜ koostöös läbiviidava pilootprojektiga, mille käigus uuritakse isejuhtiva bussi kasutamise võimalusi. Auve Tech OÜ on sarnaseid keskkonnasõbraliku liikumisvõimaluste projekte teinud juba 16 riigis ning tõestanud, et see lähenemine on nii praktiline kui ka kogukondade poolt omaks võetud. Bussis on alati turvaoperaator, kes jälgib iga manöövri ohutust ning vajadusel sekkub. Isejuhtiv buss liigub aeglasel kiirusel ega ohusta teisi liiklejaid.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

isejuhtiv ! russitsism on see, mitte eesti keel
2. sept. 2023 01:23
See on juhita buss(sõiduk). Tegelikkuses juhitavust kontrollitakse keskuses
Arvamus
2. sept. 2023 05:54
Ise oled üks hea russitsism, oleks vanasti selle peale vastatud. Nüüd vist pole enam aga nii viisakas! Kuid asja olemust see ei muuda ning nimelt juba kroonilise haiguse tasemel väga paljude eestlaste ajudesse tunginud russofoobiat. Mulle tundub küll märksa usutavam, et isejuhtiv pole antud juhul mingi russitsism vaid lihtsalt tõlge inglise keelsest "self-driving" olgu siis seejärel edasi "car" või "bus". Nii, et kui mureks on keele puhtus tasuks ehk edaspidi seda hoopis rohkem inglise keelest lähtuvate ohtude eest kaitsta, kuigi see muidugi rohkem selgroogu nõuab, mis eestlastel aga paraku juba ajalooliselt üsna nõrguke, kui vaja peremeeste või siis nendega liituva ees vahel ka selg sirgu ajada ning klomp kurgust välja köhida.