"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Uuring Pooled Eesti vanemad annavad lapsele igakuiselt taskuraha (0)
03. september 2023
Pealinn/Pilt on illustratiivne

SEB juulis korraldatud uuringust selgus, et 50 protsenti Eestis elavatest lapsevanematest annavad lapsele igakuiselt taskuraha; sealjuures on Eesti lapsevanemad lõunanaabritest altimad igakuiselt oma lastele taskuraha andma. 

Leedu vanematest annab lapsele regulaarselt taskuraha 48 protsenti ning Lätis 37 protsenti. Kõige enamlevinud on anda lapsele igapäevakulutusteks kuni 20 eurot kuus, sellise summa käib välja võrdselt 39 protsenti vanematest Eestis ning Leedus ja Lätis 49 protsenti vanematest.

Balti riikide lapsevanemate seas läbi viidud uuringust selgus, et Eesti ja Leedu lapsevanemad annavad lastele taskuraha regulaarsemalt kui Läti lapsevanemad. “50 protsenti Eestis elavatest ja 48 protsenti Leedus elavatest lapsevanematest vastasid, et annavad lapsele igakuiselt taskuraha, mida nad saavad oma äranägemise järgi kulutada. Läti lapsevanematest teeb seda 37 protsenti,” kirjeldas uuringu tulemusi SEB eraklientide segmendi projektijuht Victoria Tkatš. 

Aeg-ajalt annavad taskuraha 50 protsenti Läti vastanutest ning vähemal määral Eesti ja Leedu uuringus osalenud lapsevanematest, vastavalt 35 ja 39 protsenti. Ligi kümnendik Baltikumi lapsevanematest ei anna lastele üldse taskuraha.  

“Uuringu andmed näitavad, et taskuraha mitteandmine või selle ebaregulaarsus on pigem seotud lapse vanusega – Eesti lapsevanemate puhul on näha trendi, et regulaarset saavad taskuraha pigem vanemad lapsed ning mida väiksem on laps, seda ebaregulaarsemalt ka taskuraha antakse,” selgitas Tkatš.

Regulaarselt annavad taskuraha 60 protsenti 11–14-aastaste ja 54 protsenti 15–17-aastaste laste vanematest, samal ajal 7–10-aastaste laste vanemates annab regulaarselt taskuraha 38 protsenti. 

Tkatš täiendas, et oli ka neid vanemaid, kes vastasid, et laps teenib oma taskuraha ise. Eestis oli selliseid lapsevanemaid 3 protsenti, Lätis ja Leedus 4 protsenti. 15–17-aastaste laste vanematest 5 protsenti kinnitas Eestis, et nende lapsed töötavad ja teenivad ise raha.

Taskuraha, mida lapsed saavad oma äranägemise järgi kulutada, on uuringu põhjal kolmes Balti riigis suuruselt üsna sarnased. Pisut vähem taskuraha saavad Läti lapsed. Kuni 20 eurot kuus annavad lapsele igapäevakulutusteks taskuraha ligi pooled Läti vanematest, samas Eestis ja Leedus käib sellise summa välja võrdselt 39 protsenti vanematest.

21–40 euro vahemikku jääb 37 protsenti Eesti, 27 protsenti Läti ja 34 protsenti Leedu lapsevanemate poolt antav igakuine taskuraha. 18 protsenti Eesti lapsevanematest annab lapsele igakuiselt taskuraha 41–80 eurot. Lätis ja Leedus annab sellise suurusega taskuraha vastavalt 13 ja 19 protsenti lapsevanematest. 5 protsendi nii Eesti kui ka Leedu lapsevanemate antav taskuraha jääb vahemikku 81–120 eurot kuus, Lätis antakse sellises vahemikus taskuraha vähem. Eestis on 2 protsenti ka neid lapsevanemaid, kes annavad igakuist taskuraha üle 120 euro.

Ka taskuraha suurus on sõltuv lapse vanusest. Kuni 20-eurost taskuraha annavad 48 protsenti 7–10-aastaste, 39 protsenti 11–14-aastaste ning 27 protsenti 15–17-aastaste laste vanematest. 41–80 euro suurust taskuraha annavad 13 protsenti 7–10-aastaste, 16 protsenti 11–14-aastaste ja 26 protsenti 15–17-aastaste laste vanematest. Üle 40 euro suurust taskuraha saavad enamasti üle 15-aastased lapsed.

SEB korraldatud uuring toimus 2023. aasta juulis. Uuringu viis läbi Norstat ja kokku vastas uuringu küsimustele Eestis, Lätis ja Leedus 3010 lapsevanemat.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.