"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
video Green City. Uuenduslik teenus, mis aitab ettevõtetel oma jalajälge mõõta ja vähendada (0)
05. september 2023
Kuidas linnas ökoloogilist jalajälge vähendada? Foto: Pealinn arhiiv

Ülemiste linnakul on nüüdsest uus teenus, millega mõõta firmade rohelisust. Green City aitab ettevõtetel koguda, visualiseerida ja analüüsida oma tarbimisandmeid ning neist tulenevalt tekkivat jalajälge.

“Seal me kuvame nii elektri-, kütte-, veetarbimist ja jäätmeid liigiti, aga me soovime neile näidata ka nende ressursside tarbimisest tekkivat jalajälge, näidata tulevikus just seda informatsiooni reaalajas, et inimene näeks, kui teeme muutusi, et nendel muutustel on ka mingi mõju. Alati on ruumi lisaefektiivsuseks, seda nii energiakasutuses, aga ka liikuvuses, kus Eestil on veel pikk tee veel minna,” ütles Ülemiste City rohevaldkonna arendusjuht Mati Fjodorov.

Ülemiste City on algusest saati rõhunud rohelisema ja tänapäevasema linnaruumi kujundamisele. Samas saab alati teha midagi paremaks, kasvõi liikumises ja autode vähem kasutamises.

“Meie hooned on kõik LEED-sertifitseeritud ja meie hooned kasutavad Eesti start-up’i R8 tehnoloogiat, mis võimaldab hoone automaatikat optimeerida viisil, et nad kasutavad võimalikult vähe energiat. Aga inimeste käitumisharjumused ja nende muutmine võtab aega ja meie rattateede pilootprojekt näitas, et kui pakkuda turvalist teekonda inimestele, on nad valmis liikumisviisi muutma. Koostöös Tallinna linnaga toimetame selles suunas, et ühistransport oleks parem ja et turvalised rattateed tuleksid Ülemistesse ja et Rail Balticu liini alla saaksid tunnelid, et inimesed saaksid paremini ligi,” rääkis Mainor Ülemiste juhatuse esimees Ursel Velve.

Ettevõtetel lasub üha suurem vastutus olla äritegevuses ressursside tarbimises keskkonnateadlik. Rohevaldkonna aruandlus muutub samuti üha keerulisemaks.

Green City aitab mõlemaga paremini hakkama saada.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.