"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
tasuta Näitus toob vaatajate ette Tallinna Kammerorkestri tipphetked ja dirigendid ning loo, kuidas Arvo Pärdi kõige tuntum teos hävitamisest pääses (0)
06. september 2023
Näitus Mustpeade Majas. Pressifoto

Mustpeade maja galeriides ja vahesaalides on avatud püsinäitus Tallinna Kammerorkestri olulistest hetkedest oma 30-aastases tegevusajaloos. Tasuta näitus on jälgitav nii eesti kui ka inglise keeles.

Näitus toob huviliste ette Erkki-Sven Tüüri kõige enimmängitum teose „Action.Passion.Illusion“ saamisloo, noore Kristjan Randalu koostöö alguse orkestriga ning heliloojate kommentaarid muusikutega töötamise kohta. Samuti Tõnu Kõrvitsa triloogia „Lageda laulud“, „Sina oled valgus ja hommik“ ning „Tiibade hääl“ valmimise koos võimalusega saada need teosed näituselt otse oma telefonisse.

Näitus toob välja ka Arvo Pärdi kõige tuntuma teose „Te Deumi“ publiku ette jõudmise loo, samal ajal nentides, et kõik oleks võinud minna aga hoopis teisiti, sest Arvo Pärdile tundus, et teos ei toimi ja ta oli 1993. aastal partituuri hävitamise äärel.

Kaljuste ja Pärdi ühise loometee algus

„Tõnu Kaljuste kinnitas selle lehekülgede kaupa seinale ja hakkas enda sõnul just sel viisil nägema, kus on kulminatsioonid ning kuidas vorm ja struktuur toimib. Augustiks 1999 oli „Te Deum“ maailmas tuntust kogunud nii helisalvestisena kui ka elavas ettekandes, olles kõlanud paljudes olulistes kontserdisaalides ja arvukatel festivalidel,“ kirjutatakse näitusematerjalides. Teosest sai Tõnu Kaljuste ja Arvo Pärdi ühise loometee algus ning see avas esitajatele Tallinna Kammerorkestrile ja Eesti Filharmoonia Kammerkoorile Tõnu Kaljuste dirigeerimisel paljud rahvusvahelised uksed.

Eraldi osa näitusest on pühendatud Tallinna Kammerorkestri rahvusvaheliselt tunnustatud peadirigentidele, kes on olulise järje jätnud orkestri arengusse ja kõlapilti – Tõnu Kaljustele, Juha Kangasele ja Risto Joostile. Samuti on markeeritud suurimad kontserdisaalid, kus Tallinna Kammerorkester on esinenud ja Eesti autorite loomingut esitanud.

Rohkem infot näituse kohta: https://www.filharmoonia.ee/tko/meedia/naeitus

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.