"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO Paljassaares avati linnuvaatlus- ja rõngastuskeskus (0)
06. september 2023
Paljassaare linnuvaatluskeskuses. Foto: Mats Õun

Paljassaare linnuvaatlus- ja rõngastuskeskuse eesmärk on äratada pealinlastes huvi looduse tundmise ja hoidmise vastu. Uus keskus loob paremad võimalused meie linna tiivulistega tutvumiseks.

“Huvi võiks suurem olla. Teatakse põhiliike, aga määrata ei osata. Määramiskogemus tuleb, kui käia kaasas. Tallinna linnuklubi teeb selliseid projekte, et oleks linnakodanikul ornitoloogide tugi, et saaks tulla tutvuma, saaks küsida ja uurida,” ütles Tallinna linnuklubi juhataja Maria Metsaorg.

Tallinnas sellist võimalust varem olnud ei ole. Tallinn, Euroopa roheline pealinn 2023 toetas Paljassaare linnuvaatlus- ja rõngastuskeskuse loomist ja projekti “Pealinna elurikas hoiuala Paljassaares” mittetulundustoetusega 7363 euro ulatuses. Paljassaare hoiuala on üleeuroopalise tähtsusega linnuala, kus on registreeritud 233 liiki linde. Neist 82 on Eestis kaitse all.

“Pooled neist on pesitsejad. Siin on väga haruldasi liike. Nii mitmekesise loodusega ala on pealinnale suur väärtus. See on Tallinna linnuklubil juba algaastatest olnud lahendamisel, kuidas nii väärtuslikku looduslikku paika pealinna elanikele tutvustada,” rääkis Tallinna linnuklubi projektijuht Linda Metsaorg.

Eestis algas lindude rõngastamine 1910. aastal. Aktiivsemalt hakati sellega tegelema pärast teist maailmasõda.

“Paneme neile märgid külge, kui linde uuesti leitakse, teatakse nende liikumist, millised on rändetrajektoorid, kas nad on pesitsuskohast läinud või kuskilt mujalt. See on info lindude kohta. Näiteks ka looduskaitset ei saa programmeerida, ilma et teataks lindude liikumisteed. Neid püütakse, pannakse rõngas jalga, lastakse vabaks ja elavad oma elu edasi,” ütles Tallinna linnuklubi juhatuse liige Tiit Vohta.

Kes soovib ka ise lindude rõngastamisega tutvuda, saab soovist teada anda ja registreerida aadressil linda.metsaorg@gmail.com.

Paljassaare linnuvaatlus- ja rõngastuskeskus on avatud 14. septembrini.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.