"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
AJALOOLINE HETK: Jaan Poska käis Tallinnas Poska maja vaatamas (0)
07. september 2023
Jaan Poska Tallinnas. Foto: erakogu

83-aastane Eesti juurtega ja tuntud suguvõsast pärit vanahärra Jaan Poska Boréus käis 26. augustil Tallinnas esimest korda pärast koos emaga Rootsi põgenemist sügisel 1944.

Augustikuus külastas Poska maja riigimees Jaan Poska (1866-1920) poja Jaani (1902-1941) poeg Jaan Poska Boréus (1940). Tema ema, enne sõda Estonia operetilaulja Mercedes-Renate (Mari) abiellus Rootsis Einar Boréusega, poeg Jaani haridus- ja elutee kulges rootsikeelses keskkonnas ja nii jäi ta Eesti pagulasringkondade suhtlusringist eemale. Oma kuulsa vanaisa tegevusest ja tähendusest Eesti ajaloos teadis lapselaps vaid põgusalt.

Võõrasisa Einar Boréuse lapsendatud Jaan sai Rootsi kodakondsuse. Ta lõpetas Stockholmi majanduskõrgkooli ja töötas seejärel mitmes tuntud ettevõttes. Abiellus 1968. aastal rootslanna Irenega ning oli järgnevalt tegev oma firmas. Vanahärra Poska Boréus kuulas nüüd Tallinnas Poska muuseumis lausa veekalkvel silmadega muinsuskaitsja Tarmo-Andre Elvisto ja allakirjutanu ülevaadet oma isa saatusest, millest sai teada 82 (!) aastat hiljem. Ta teadis vaid isa arreteerimisest detsembris 1940, ent kõik järgnev jäi vaid ema kaudu vahendatud kunagiste kuulujuttude tasemele. Tema isa oli töötanud pikemalt vandeadvokaatide abina ja hiljem vandeadvokaadina, olles 1938. aastast ühtlasi ka välisministeeriumi juriskonsult.

Rahvusarhiivis hoiul olevatest Jaan Poska ülekuulamiste protokollidest selgub, et ta teenis Eesti Vabadussõjas 17-aastase reamehena 1919. aastal laiarööpme soomusrongil nr 2, olles rindel vaid kolm nädalat – raskelt haigestunud noormees saadeti laatsaretti ja arvati järgnevalt reservi.
Jaan arreteeriti 1940. aasta detsembris oma kodus Vilmsi tänaval ja viidi Patarei vanglasse. 28. märtsil 1941 sai ta lugeda abikaasa saadetud kirja ja näha vähem kui pooleteistaastase poja fotot. Sõja algul saadeti Poska seenior Kirovi vanglasse. 6. septembril oli ta Uurali sõjaväeringkonna tribunali all, süüdistatuna “aktiivses võitluses töölisklassi ja revolutsioonilise liikumise vastu ning rahvusvahelise kodanluse abistamisel NSV Liidu vastu suunatud vaenuliku tegevuse läbiviimisel ning vabatahtlikuna osavõtus Eesti – Nõukogude Vene sõjast”. Advokaat Poska mõisteti surma. Eestis ei ole andmeid surmaotsuse täideviimisest, ilmselt toimus see septembris 1941.

Jaan Poska Boréus külastas ka Estonia teatrit, kus teatriloolased näitasid Mercedes-Renate Poska fotosid ja tutvustasid tema ema lavateed. Samuti käis ta Siselinna kalmistul, kus puhkavad viimset und kuulus vanaisa ja mitmed sugulased.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.