"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Video Näitusel “Kohalik ilu. Tallinna Juveelitehas” on väljas esinduslik valik Eestis toodetud ehteid ja lauahõbedat (0)
07. september 2023
Näitusel on esinduslik valik Eestis toodetud lauahõbedat. Kuvatõmmis

Suur ülevaatenäitus jääb Eesti tarbekunsti- ja disainimuuseumis avatuks kuni 1. oktoobrini.

1951. aastal tööd alustanud Tallinna Juveelitehase ampluaa on olnud aja jooksul väga lai. Üheltpoolt on olnud toodangus kaunid hõbeehted, teisalt lauanõud ja söögiriistad, mis on paljudes kodudes olemas tänini.

“Arvestades, et kõike tehti nii hõbedast kui ka melhiorist, melhior ei ole väärismetall, et selles mõttes kättesaadavus hinna mõttes oli olemas, need ei olnud haruldased asjad, suurem osa neist,” ütles Eesti tarbekunsti- ja disainimuuseumi direktor Kai Lobjakas.

Üsna omalaadne on Tallinna Juveelitehase toodangus ühendatud ülemise otsaga sprotikahvel, millega sai süüa sprotte või muud pehmemat kala. Samas leiab valikust teisigi väga spetsiifilise otstarbega söögiriistu, millel tänapäeval ehk kasutus puuduks.

“Teesõelakujulised lusikad, kuhu saab panna teepuru sisse, lusikas läheb tassi ja kuum vesi peale, selline esemetüüp. Siin tuleb selgelt välja vahetegemine ka näiteks moosilusikal ja suhkrukühvlil,” sõnas Lobjakas.

Hõbeehteid tehti juveelitehases kahel perioodil. 1950-ndate teisel poolel toodeti peamiselt töömahukaid ja uhkeid ehtekomplekte. 1970-ndatel, kui hõbe muutus defitsiitsemaks, tuli peale teine laine ja suured vormid asendusid väiksemate esematega.

“Paarikümne järgneva aasta jooksul, 1990-ndateni välja tegeles sellega hulk kunstnikke, nii et meil on eksponeeritud siin sadu ehteid, tulevad välja eri käekirjad ja tüpoloogiad,” ütles Lobjakas.

Näituse eksponaadid on suures osas pärit juveelitehase järglase OÜ Juveel arhiivist, kuid olemas on ka Tallinna raekojale 1975. aastal tellitud hõbedast veinikomplekt, milliseid on väga vähe säilinud.

Näitus “Kohalik ilu. Tallinna Juveelitehas” on Eesti tarbekunsti- ja disainimuuseumis veel vaid mõned nädalad, kuni 1. oktoobrini.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.