"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
TÄNA ALGAB „Valgus Kõnnib“ tuleb taas. Festival toob vaatajate ette hobuste balleti, rulluisutajad, tuleartistid ja valgussõud (0)
10. september 2023
Valgusfestival Kadriorus. Pressifoto

Sel aastal kõnnib valgus 14. septembril Tondiraba pargis, 15. septembril vanalinnas ning 16. septembril Kadrioru pargis ja Pae pargis, teemaks “Pimeduse värvid”. Vanalinnas võib näha tuleartistide esituses Taani kuninga lugu ja Sõpruse kino ees jälgida Vaiko Epliku muusikaga etendust “Suur maalritöö”.

Juba 19. korda toimuval festivalil on oodata harukordseid valgusinstallatsioone, muusika- ja valgusetendusi ning pärlendavat tulede teekonda. Selgi aastal süüdatakse tuhanded küünlad ja lambikesed, mis tekitavad värve ja mustreid ning loovad pimedusse maagilise maailma.

“Igal valgusfestivalil on oma mõte,” märkis Kadrioru Pargi juhataja Ain Järve. “Tänavu tuli meie meeskonnast ühel inimesel meelde, et pimedust ei ole tegelikult olemas, on hoopis valguse puudus.”

See mõte inspireeris valgusfestivali korraldajaid nii palju, et ürituste sarja pealkirjaks saigi “Pimeduse värvid”. “Ka pimeduses võib olla värve, kui osata neid vaadata – kui kas või silmad kõvasti kinni pigistada, hakkad ju ka seal kujundeid, värve ja toone nägema,” ütles Järve.

Nii nagu igal festivalil, tulevad nüüdki esma- ja ainukordsele esitusele teatud muusikapalad, mis on komponeeritud just selle sündmuse tarbeks. “Kuna valgus ju kõnnib, alustame neljapäeval, 14. septembril Tondirabas, kus Kadrioru pargi aednikud kasvatasid võsastunud tühermaast läbi aastakümnete ühe tõelise pargi ning on väärtustanud seda eri taimede kaudu,” rääkis Järve. “Nüüd tahaks näidata ka pargi hillitsetud salapära hetkel, mil õues on hämar. Meie koostööpartnerid on valmistanud ette mitmeid huvitavaid atraktsioone. Esimest korda festivali ajaloos kasutame elavaid loomi – toimub hobuste ballett.” Sama etendust korratakse Pae pargis.

Kuna Tondirabas on head kergliiklusteed, panevad korraldajad nüüd tuledesse ka rulluisutajad võistkonnast Precision Team Phoenix. “Et tegemist on esmakordse ettevõtmisega, ei tea ka meie, korraldajad, mis võimsad sürpriisid võivad tulla,” lausus Järve. Rulluisutajaid oodatakse ka Kadriorgu, kuhu valgusfestival jõuab laupäeval.

Tuld ja rütme

Tondirabas astuvad üles ka tuleartistid. “Ei saa sugugi öelda, et nad esinevad viis või 12 minutit, sest tegelikult lähevad nad hingelt põlema ja etendavad kogu õhtuse aja eri kohtades oma šõud, nii et tasub jälgida, kus tegevused hakkavad toimuma,” rääkis Järve.

“Meie trummi- ja tulešõu kujutab endast valguse ja pürotehnika vaatemängu, mida programmeerime muusikasse,” lausus trummar Siim Koppel. “Laval on kaks meestrummarit, kaks naistrummarit ja neli tantsijat. See on vau-efektiga tuleetendus, kus müdistame trumme, võttes mängu isegi jaapani trummid taikod, ja veel eri rahvuste pille. Suures jaos on kõik üles ehitatud trummide ja tantsuetenduse peale.”

See on täiesti ainulaadne kava, mida sellises koosluses ei ole varem esitatud. “Viimase loo lõpus paneme ühed trummid koguni põlema ja mängime leegitsevate trummipulkadega,” mainis Koppel. “Kõiki üllatusi ei tahaks välja rääkida, ütlen vaid nii palju, et me lava pealt päris ei alusta – võib juhtuda, et trummarid ilmuvad välja hoopis mujalt ja paneme ka rahva meiega kaasa rütmi lööma!”

“Mõistagi ei saa vanalinnata, sest sealt on ju linn alguse saanud,” nentis Järve. “Reede õhtul kella kaheksast liigume läbi Viru väravate, jõuame Harju tänavale, sealt Sõpruse kino ette ning edasi Taani kuninga aeda. Harju tänaval ootab valgusetenduse näol tõeline üllatus. Taani kuninga aias peaks legendi järgi olema tänase kolme asemel neli munka. Nii loome sinna läbi valguse neljanda müstilise munga, et nad saaksid neljakesi oma pooleli jäänud asju arutada.”

Taani kuninga lugu

“Taani kuninga lugu, mida vanalinnas etendame, on Eesti tuleartistide liit spetsiaalselt valgusefestivali jaoks loonud,” rääkis tuleartist Margarita Kristall. “Sel aastal astuvad üles kümme kohalikku ja kolm tantsijat Soomest.” Kristall märkis, et tema kui tantsija jaoks on kõige olulisem, et “Valgus kõnnib” ühendab väga paljusid. “Mitte ühelgi teisel üritusel ei kohta niisuguseid rahvahulki,” mainis tuleartist.

“Ühest küljest teeb see esinemise pisut keerulisemaks, aga pigem on tore, sest ei pea muretsema, kas vaatajaid ikka tuleb – ükskõik mis ilmaga on rahvas alati kohal. Eelmisel aastal tantsisime vihma käes, aga publikut oli ikka korralikult, ja see on vahva! Lahe on ka see, kui lastega tullakse, sest neilt saab kohe tagasisidet – ja sellise reaktsiooniga esineda on väga mõnus!”

Kuna on Ellen Niidu juubelisünniaastapäev, tuuakse kirjaniku “Suure maalritöö” mänguline vaatemäng helilooja Vaiko Epliku loodud muusikaga taas kord tagasi Sõpruse kino ette. “Loodame, et selle aasta ilm oleks veidigi parem kui mullu – siis õnnestuks maalritöö täiuslikult,” ütles Järve. Et publik näeks kõike ka kaugemalt, on kogu tegevus tõstetud õhku.

Kadriorus, kust valgusfestival on alguse saanud, suvehooaeg laupäeval ka lõpetatakse. “Aednikud jätavad hooajaga hüvasti ja algab kõige magusam aeg ehk ootus uue kevade ees,” tõdes Järve. “Mõistagi mängime nüüdki lossi fassaadiga – eri kujundid vahetuvad kogu aeg. Nii lossi ette kui ka maja ees olevasse alumisse aeda tekib huvitav installatsioon. Paneme tuled festivalikülaliste pea kohal liikuma sellises rütmis, et kaelad suure tõenäosusega jäävadki kangeks, ent see, mis õhus hakkab toimuma, on seda väärt, et kaela järgmise päeva hommikul masseerida!”

“Kõige ilusam on küllap see, kui jätame hooajaga hüvasti traditsiooniliselt Pillapalu platsil, kus ääretult emotsionaalse valguslavastuse “Õhtu ilu” raames saavad kokku koor, muusika, laser, suits, energia ja vägi,” võttis Ain Järve kokku. “Nimelt vägi on see, mis peab minema inimeste hinge, et üle elada see tüüpiline sügiskaamos, mille üle me kipume kurtma.”

“Valgus kõnnib” ajakava

14. septembril Tondiraba pargis

21 hobuste ballett

21.30 tuleartistide šõu

21.45 hobuste ballett

22 rulluisutajate šõu

22.15 tuleartistide šõu

22.45 valgusšõu koos trummaritega

Lisaks eri valgusinstallatsioonid.

15. septembril vanalinnas

20.15 Viru tornid – Müstika stuudio LED karakteritega šõu

20.30 Viru tornid – videoprojektsioon

21 Taani kuninga aed – tuleartistide šõu

21.30 Harju tänava haljasala – Müstika stuudio LED karakteritega šõu

21.45 Taani kuninga aed – tuleartistide šõu

22 Sõpruse kino esine – mänguline vaatemäng “Suur maalritöö”

22.30 Taani kuninga aed – tuleartistide šõu

22.45 Harju tänava haljasala – valgusšõu koos trummaritega

15. septembril Kadrioru pargis

20-23 Paistiik – valgusetendus “Võlumets”

20-23 Luigetiik – laulvate purskkaevude šõu muusikasse koos valgusega

Lisaks eri valgusinstallatsioonid. Lilleaed on kaetud tuhandete küünalde ja muinasjutuliste valgusinstallatsioonidega.

16. septembril Pae pargis

20.30 hobuste ballett

21.30 hobuste ballett

16. septembril Kadrioru pargis

20-23 Kadrioru kunstimuuseum – videoprojektsioon

20-23 Paistiik – valgusetendus “Võlumets”

20-23 Kadrioru pargi infopunkt – president Lennart Meri mõtisklused Kadrioru pargis

20 Kivisilla kolmnurk – tuleartistide šõu

20.15 Lilleaed – Müstika stuudio LED karakteritega šõu

20.30 Luigetiik – laulvate purskkaevude šõu koos laserharfi, Tiit Kikase ja Elina Nechajevaga

21 Luigetiik – laulvate purskkaevude šõu

21 lilleaed – Müstika stuudio LED karakteritega šõu

21.10 kontsertväljak – tuleartistide šõu

21.30 Luigetiik – laulvate purskkaevude šõu koos laserharfi, Tiit Kikase ja Elina Nechajevaga

21.40 Kadrioru pargi muuseumi esine (A. Weizenbergi tänav) – rulluisutajate šõu

22-23 Luigetiik – laulvate purskkaevude šõu muusikasse koos valgusega

22 lilleaed – Müstika stuudio LED karakteritega šõu

22.15 kontsertväljak – valgusšõu koos trummaritega

22.40 Pillapalu plats – valguslavastus “Õhtu ilu”

Kadioru park on kaetud tuhandete küünalde ja valgusinstallatsioonidega.
Lisainfo: www.kadriorupark.ee/park

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Seotud artiklid