"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
väljasuremise oht? Jalakasurm ohustab puid ka eraaedades: nakatunud puid raiudes tuleb raiejäätmed põletada (0)
12. september 2023
Jalakasurm levib kiiresti ja ohustab ka eraaedu. Foto: Unsplash

Hinnanguliselt 5% Tallinna puudest moodustavad jalakad. Paraku on see liik nakatunud jalakasurma ehk haigusega, mis meie lähiriikides on viinud kogu populatsiooni pea väljasuremiseni.

Haigus avastati Tallinnas kümmekond aastat tagasi ja loodeti, et tänu meie talvele on haiguskolded kontrolli all. “See ei ole kunagi olnud nii agressiivne kui sel aastal, kuna eelmise aasta suvi oli neile soodne. Kui oleme harjunud, et meie kliimas saab ainult üks põlvkond neid mardikaid elujõuliseks, siis tuleb välja, et eelmine aasta sai kaks põlvkonda,” rääkis Kadrioru pargi juhataja Ain Järve.

Linna maastikuarhitekti Kristiina Kupperi sõnul ei ohusta jalakasurm mitte ainult puid avalikus ruumis, vaid ka eraaedades tasub jalakaid jälgida.

“Kui teil on puu olnud ilus roheline ja siis hakkavad ladvast vaikselt lehed langema ja on juba näha oksi ilma lehtedeta, võib mingilt maalt väga kiiresti juhtuda, et puu on kuivanud ja ka koor kukub maha,” sõnas Kupper.

Raiejäätmed tuleb põletada

Kupper paneb südamele, et nakatunud puid raiudes tuleb raiejäätmed põletada ja töövahendid desinfitseerida. Praegu tehakse kindlaks jalakate täpsem olukord ning septembri teises pooles koguneb linna kokku kutsutud dendroloogiaekspertidest komisjon. Lisaks on plaanis neid puid, mis veel nakatunud pole, vaktsineerida. Samuti tuleb leida lahendus, kuidas erakinnistute omanikke jalakasurmast informeerida ja nende võitlust haigusega toetada.

“Kui me nüüd tegutseme sellega ega hakka ootama, kas ta on või ei ole nakatunud, vaid ikkagi vaatame visuaalseid tunnuseid, mis ilmselgelt viitavad, et puu on nakatunud ja likvideerime need, siis pääseme kõige hullemast, mis on juba meie naabritega juhtunud,” ütles Järve.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.