"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Talgud üle linna Koristatakse nii mereranda, parke kui ka kalmistuid (0)
16. september 2023
Koristustalgutel. Foto: Arno Mikkor

Igal aastal on üha enam maailmakoristajaid end aktsiooniks kirja pannud. Tänavu on Eestis oma osalemisest teatanud üle 52 000 inimese.

“Otseselt prügikoguseid ei loe, selle kokkuarvutamine on keeruline, sest koristatakse üle Eesti, aga suurel määral saame prahti kokku kogutud, lisaks mõtteviisi muutus ja probleemile tähelepanu juhtimine,” sõnas maailmakoristuspäeva eestvedaja Elike Saviorg. Eriline rõhk on tänavu kalmistute koristamisel, kus kahjuks väga palju prügi tekib. Tallinna kalmistutelt korjatud prügist tehti Telliskivi loomelinnakusse installatsioon.

“See siin on kontsentreeritud kujul, kalmistul sageli rohkem laiali, näiteks Liiva kalmistu on umbes 110 hektarit, sellisele suurele maa-alale mahub nii mõndagi,” ütles Gratitudes Services asutaja Gerli Palgi. Palgi paneb südamele, et kalmistule midagi viies võiks kohe mõelda, mis sellest esemest saab. Ta ise sooviks, et kalmistuinventar oleks juba selliselt toodetud, et sellest prügi alles ei jääks.

“Kui 4,5 aastat tagasi hakkasin uurima, kas on selliseid küünlaid, mis lõpuni ära põleks, et neist ei jää märki maha, siis reaalsus on selline, ei olnud siis, ei ole praegu ja ükski tootja pole suutnud veel sinnamaani jõudagi,” ütles Palgi.

Peale kalmistute koristamise on tänavu fookuses Läänemeri. Paraku on Tallinnas veel prügirohkeid mereäärseid piirkondi, näiteks linnahallist sadama poole jääv võsa, kus täna juba Omniva tiim maailmakoristusega algust tegi.

“Väga palju prügi on, tööd jagub. Tallinn ja Eesti võiks puhtam olla, aga eks siis anname oma panuse,” sõnas Omniva kommunikatsioonijuht Katrin Isotamm.

Kus kodu lähedal ise homsel koristuspäeval osaleda saab, võib vaadata maailmakoristuspäeva veebilehelt. Sealsamas saab end ka registreerida.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.