"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
video ja Galerii Putukad, linnud, hiired - maailmakuulsa muuseumi välinäitus tutvustab tolmeldajaid (0)
16. september 2023
Ksenija Kurs

Tallinn Euroopa roheline pealinn putukaväila projekti raames on Ehte tänava ja Kolde puiestee nurgal avatud õpetlik välinäitus “Tolmeldamise uurimine”. 14 moodulist koosnev näitus on avatud oktoobri lõpuni.

USA Smithsonia aedade koostatud 14 moodulist koosnev näitus tutvustab tolmeldajaid ja rõhutab nende tähtsust ülemaailmse toiduga kindlustatuse, bioloogilise mitmekesisuse ja tervisliku keskkonna edendamisel. Näituse inglise-, eesti- ja venekeelsed moodulid on valmistatud Eestis ning näitus paigaldatakse Ehte ja Kolde puiestee nurgal olevale rohealale kui üks osa Tallinna Rohepealinna putukaväila projektist. 

Vaata galeriid (58)

USA Saatkond koostöös Euroopa Rohepealinna projekti ja Põhja-Tallinna linnaosaga kutsub uurima, kes, mida, kus, millal, miks ja kuidas tolmeldab, kuidas toimib ainulaadne seos tolmeldajate, lillede ja meie toiduvarude vahel.

„Tolmeldajate uurimine“ on tänuväärne õppematerjal igas vanuses õpilastele ning loodusainete ja inglise keele õpetajatele, kuid avardab kõigil teadmisi tolmeldajatest, väikestest suure töö tegijatest, kes aitavad hoida meie elukeskkonda tugeva ja jätkusuutlikuna.

Ütle mulle, kes või mis on tolmeldajad?

“See on putukas, nagu mesilane, liblikas,” vastas Ehte gümnaasiumi õpilane Daria. Tõepoolest, tuntumad tolmeldajad on putukad, aga ka näiteks linnud ja hiired.

“Tolmeldajate uurimise” välinäituse avamisel tutvustatigi esimesena kooliõpilastele, mida tolmeldajad linnas teevad ja miks neid siin vaja on. Sul on praegu, keset koolipäeva võimalus viibida väljas. Kuidas meeldib?

“See on hea võimalus saada vabaks ühest bioloogia tunnist,” sõnas Ehte gümnaasiumi õpilane Aleksandr.

Näituse avanud Ameerika Ühendriikide suursaadik avas teema õpilastele hoopiski uue ja isikliku nurga alt. Putukate tundmaõppimine on suursaadiku sõnul olnud tema kirg teismeeast ja nüüd on ta meelistegevus mesindus.

“Eestis on mul mesilaste kasvatamine seni läinud kõige edukamalt. Mul oli kaks mesitaru, kust sain 180 kilogrammi mett. Seda on kolm-neli korda rohkem kui minu teistes mesitarudes USA-s või Ukrainas,” ütles Ameerika Ühendriikide suursaadik George P. Kent.

Koostöös linnaekspertidega valiti tolmeldajate näituse asukohaks Ehte ja Kolde puiestee vaheline putukaväila ala, kus ei pea minutitki viibima, et märgata mõnd tolmeldajat.

“Tegemist on ääretult kena keskkonnaga, eriti praegu, sügisel. See ruumilõik on veel unikaalne selle poolest, et on esimene, mis läheb ehitusse loodetavasti veel sel aastal,” sõnas Tallinna ruumiloome osakonna arhitekt Ivo Arro.

Nagu ka kohapeal plakatid viitavad, kavandatakse sinna uueks aastaks Pelgu ühisaeda.

Näituse inglise-, eesti- ja venekeelsed moodulid eksponeeritakse Tallinnas putukaväilal oktoobri lõpuni. Näitus on vaba juurdepääsuga ja tasuta.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.