"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO Arheoloogiasügisel tutvustatakse haruldasi leide nii hiliskeskaegselt prügimäelt kui Vana-Kalamaja tänavalt (0)
19. september 2023
Kalamaja muuseum. Foto: Ilja Matusihis

Tallinna Linnamuuseumi arheoloogia sari toimub tänavu uuringute tulipunktis Kalamajas. Muuhulgas annavad arheoloogid ülevaate ka Jahu tänavalt leitud haruldaselt ja ülirikkalikult hiliskeskaegselt prügimäelt leitud esemete kohta. 

„Sellel aastal keskendub Arheoloogiasügis Kalamajale, kuna Kalamaja on olnud ikkagi meie suurim eeslinn ja siit on tulnud väga palju põnevaid leide – nii Jahu tänava prügimägi kui ka Vana-Kalamaja tänav,“ rääkis Tallinna linnamuuseumi arheoloogiakogu hoidja Mirey Rütman.

Arheoloogide lemmikapaigaks on aga vanalinn, mistõttu ongi äärelinnad jäänud natukene vaeslapse ossa, kuid siinkohal on välja aidanud uusarendused. Näiteks aitas uusarendus Jahu tänaval avastada keskaegse prügimäe. Arheoloogide sarja käigus antakse ülevaade ka esemetest, mis haruldaselt ning ülirikkalikult hiliskeskaegselt prügimäelt leitud on.

Loengud toimuvad kord kuus Kalamaja muuseumis, Kotzebue 16 ning osaleda saab muuseumipileti või muuseumikaardiga.

„Me oleme selle arheoloogiaga siin päris palju tegelenud, just Kalamaja omaga. Minulgi oli ühel hommikul selline tore kohtumine kaevamiste juhiga, kes näitas mulle, kuidas ta just natuke aega tagasi leidis keskaegse lapse luti,“ kirjeldas Kalamaja muuseumi juhataja Kristi Paats.

Kalamaja näol on tegu pikki aastaid nii ajaloohuviliste kui ka teadlaste jaoks varjus olnud eeslinna alaga. Viimase aastakümne aktiivne ehitustegevus ja sellega kaasnevad arheoloogilised uuringud on aidanud Kalamaja taasavastada. Ajaloolised asumid Vissehermaye, Reperbahn ja Syster Maien ärkavad taas ellu.

Rohkem infot Arheoloogiasügise sarja ürituste kohta leiab SIIT.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.