"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO Tallinna verevarud on otsakorral: eriti oodatud on reesusnegatiivne veri (1)
19. september 2023
Regionaalhaigla verekeskuse doonoripäev. Foto: Albert Truuväärt

Vereloovutamine on väga lihtne viis teha heategu, mis reaalselt võib päästa elusid. Hetkel on Regionaalhaigla verekeskustes eriti nõutud reesusnegatiivne veri.

„Eriti oodatud on A-negatiivse, 0-negatiivse ja B-negatiivse veregrupiga doonorid. Aga muidugi on teretulnud kõikide veregruppidega doonorid, kelle abi väga vajatakse,“ rääkis PERHi verekeskuse doonorluse osakonna juhataja-ülemarst Gulara Khanirzayeva.

Verd on oodatud loovutama 18-60-aastased terved, puhanud ja üle 50kg kaaluvad täiskasvanud. Aasta jooksul võivad naised verd anda neli korda, mehed lausa kuus. Millest aga täpsemalt sõltub, kas parasjagu on vaja rohkem või vähem verd?

„Verevajadus sõltub muidugi patsientidest. Vereülekandeid vajavad patsiendid, kes on sattunud trauma või verekaotuse tõttu haiglasse, samuti krooniliste haigustega inimesed ning ka verevähi patsiendid,“ selgitas Khanirzayeva.

Tallinnas saab verd loovutada Südalinna (Estonia pst 1) ja Ülemiste (Valukoja 7, Karl Papello maja) doonorikeskustes. Südalinna verekeskuse doonorile on parkimine Viru keskuse ja Rävala parkimismajades 2 tundi tasuta.

Doonorlusega seotud nõuete ja vereloovuse piirangute kohta leiab rohkem informatsiooni verekeskuse kodulehelt www.verekeskus.ee.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

nüanss
19. sept. 2023 16:16
Igaüks doonoriks ei kõlba. Kelle tervis seda ei võimalda, aga kui võimaldab, siis ei meeldi jällegi ankeedi küsimused. https://verekeskus.ee/doonorile/nouded-doonorile/