"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO Eesti Pank kogub Omniva abiga münte tagasi (1)
21. september 2023
Mündikorje kampaania eesmärgiks on tuua rohkem väikeseid punaseid münte tagasi ringlusse, et vähendada sularaha jalajälge. Foto: Kuvatõmmis

Eesti pank koostöös Omnivaga käivitas Tallinnas Järve ja Tartus Kvartali postkontoris miljoni mündi korjekampaania. Teenustasuta mündikorje kestab kuni ühe miljoni mündi kogumiseni, kuid lõppeb hiljemalt 22. oktoobril, millest alates kuni aasta lõpuni on mündivahetuse teenustasu viis protsenti.

„Me teame, et väga paljudel inimestel on kodudes palju münte. Poodi nendega minna on keeruline ning see võtab aega. Olen ise näinud, kui lapsed üritavad näiteks jäätise eest müntides maksta, tekib nende selja taha järjekord, mis on rahulolematu,“ rääkis Eesti panga sularahavaldkonna juht Rait Roosve.

Eesmärk on tuua rohkem väikeseid punaseid euromünte tagasi ringlusse, et vähendada nende tootmist ja sellega sularaha keskkonnajälge. Mündikorje raames toodud mündid vahetatakse kupüürideks ja suuremateks müntideks, tuua võib kõiki euromünte ja korraga võetakse vastu kuni 3 kg. Eesti Pank annab igal aastal ringlusse keskmiselt kahe veoauto koormajagu 1- ja 2-sendiseid münte. 

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

miks OMNIVA?
25. sept. 2023 23:28
seda saab ju väga lihtsalt kaubandusest eraldi inkassatsiooni kotiga inkassaatoril viia panka ja pangad annavad selle osa EP -le. Käibesse jäetakse palju on vajalik.