"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO Jalakasurm ähvardab puuliigi hävitada. Linn otsib vahendit kiiresti leviva haiguspuhangu vastu (0)
22. september 2023
Jalakasurmaga nakatunud puul hakkavad lehed ladvast langema, puu kuivab ning koor kukub maha. Foto: Elin Hein

Juba kümmekond aastat vaevab pealinna jalakaid puude lõpliku kuivamisega lõppev haigus jalakasurm. Tallinn kutsus kokku dendroloogia ekspertidest koosneva komisjoni, kes hakkab välja töötama puuhaiguse vastaseid meetmeid.

Jalakad moodustavad Tallinna haljastusest hinnanguliselt viis protsenti, kuid jalakasurma puhangu tõttu ähvardab puuliiki hävimine. Puhangut on omakorda soodustanud ka kliimasoojenemine. 21. septembril kogunesid dendroloogia eksperdid, kes arutasid, milliseid samme tuleks asutuda, et päästa, mida veel päästa annab.

„Me peame olukorra kiiresti kaardistatama, kuna puudel tulevad lehed maha. Samuti peame kokku leppima, millised on need väärtuslikud puud, mida soovime järgmisel aastal vaktsineerida,“ sõnas Tallinna keskkonna- ja kommunaalameti haljastus- ja keskkonnaosakonna juhataja Kristiina Kupper.

„Kindlasti on võimalus, et tuleb ka väga karm talv, mis putukate arvukust vähendab ja pidurdab siis haiguse edasist levikut. Samuti on oluline ka inimeste teadlik tegevus, et värskelt nakatunud puud võimalikult kiiresti linnast likvideeritud saaksid,“ ütles botaanikaaia peadendroloog Olev Abner.

Lisaks arutati kohtumisel, millega jalakaid linnahaljastuses asendada, kuna uusi jalakaid ei saa istutada seni, kuni haigus levib.

„Kindlasti on vaja parke uuendada ja täiendada, see on järgmiste komisjoni istungite teema,“ sõnas Abner.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.