"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Uuring Kümnest eestlasest kaheksa tajub finantspettuste arvu kasvu (0)
23. september 2023
Kuvatõmmis

Luminori tellimusel hiljuti läbi viidud uuringu kohaselt tajub 79 protsenti Eesti inimestest, et viimase aasta jooksul on finantspettuste arv suurenenud. Kõige enam on aasta jooksul finantspettuste arvu kasvu tajunud 30–39-aastaste vanusegrupp.

“Kui mõningane pettuste arvu kasv on mõistetav, siis uuringu tulemuste järgi tajuvad ligi pooled Eesti inimesed finantspettuste arvu tuntavat suurenemist. See on mõtlemapanev statistika, mis näitab, et petturid on oma haaret kiiresti laiendamas ning nende negatiivsest mõjust ei jää puutumata keegi,” ütles Luminori pettuste tõkestamise spetsialist Veiko Kiik pressiteates.

Finantspettuste arvu tuntavat suurenemist on tajunud veidi enam naised kui mehed. Jätkuvalt on näha, et palju pettusekatseid toimub vene või inglise keeles – pettuste arvu suuremat kasvu tajuvad keskmisest enam just vene rahvusest inimesed.

Võrreldes Läti ja Leeduga tuntakse Eestis kõige enam pettustega seonduva ohu suurenemist. Kui Eestis on finantspettuste arvu suurenemist aasta jooksul tajunud 79 protsenti, siis Lätis 61 protsenti ning Leedus 64 protsenti vastanutest. “Muutumatuks hindas pettuste sagedust Eestis 18 protsenti inimestest, Lätis ja Leedus üle veerandi vastanutest. Ei saa väita ning pole ka põhjust uskuda, et pettuseid lähiajal vähemaks võiks jääda,” lisas Kiik. 

Uuringu viis Luminori tellimusel tänavu augustis ja septembris Eestis, Lätis ja Leedus läbi uuringufirma Norstat. Küsitleti 1000 inimest vanuses 18–74 aastat igas Balti riigis.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.