"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
MINU TALLINN Aserbaidžaani vaip või Venezuela köök – vähemusrahvused rikastavad pealinna kultuurimaastikku (0)
25. september 2023
Venezuela traditsioonilise Arepa ehk maisileibade valmistamine. Foto: Kuvatõmmis

Tallinnas toimusid eelmisel nädalal mitmed töötoad, kus läbi erinevate sündmuste ja ürituste pakuti võimalust tutvuda siin elavate vähemusrahvuste kommetega. Minu Tallinn käis uurimas, mida maitsvat pakub Venezuela köök ning kuidas valmistatakse UNESCO maailmapärandi hulka kuuluvat Aserbaidžaani vaipa.

Paljud meist on kindlasti tuttavad sellega, milliseid maitseid pakub Itaalia või India köök, kuidas aga maitsevad toidud Venezuela köögis? Vaata videost järgi, mida kujutab endast Venezuela traditsiooniline toit Arepa ehk maisileivad, mida peetakse Eesti köögi mõistes ’”mustaks leivaks’’.  

Aserbaidžaani kunstnik Rovshan Nur elab Tallinnas juba 20 aastat. Tema töö ja armastus on Tallinna vaadete maalimine ning värviküllaste ja kirjude Aserbaidžaani vaipade kudumine. Kõige lihtsamate vaipade tegemist õpetas Rovshan ka eelmisel nädalal Aserbaidžaani vaibakudumise töötoas. Muuhulgas kuuluvad vaibad ka UNESCO maailmapärandi hulka. Nende kudumine on Aserbaidžaanis perekondlik traditsioon juba pronksiajast ning kusjuures ainult naiste töö.

„Meil oli selline traditsioon, et kui naine vaipu kududa ei oska, siis mehele ei saa. Praegu on aga juba kaasaeg ning kes oskab, see teeb ja hoiab traditsioone,“ rääkis Aserbaidžaani kunstnik Rovshan Nur. „Meie jaoks ei ole see lihtsalt vaip põrandal, vaid sinna sisse on kootud perekonna- ja kodusoojus.”

Niisiis on üsna erakordne, et Rovshan meesterahvana vaipu valmistab. Kui naistel Aserbaidžaanis käivad näpud kiiresti, siis Rovshanil võib ühe vaiba kudumine aega võtta terve aasta. „Iga päev üks sentimeeter, neli-viis tundi on vaja järjest istuda ja kududa,“ rääkis Rovshan Nur.

Vaata ülalolevast videost järgi, kuidas valmib üks tavapärane Aserbaidžaani vaip.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.