"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO Disainitudengid kavandavad Regionaalhaiglas patsiendikesksemat tervishoidu (3)
26. september 2023
Tudengid disainisprindil. Foto: Kuvatõmmis

18. septembril algas Põhja-Eesti Regionaalhaiglas viiepäevane disainisprint, mil Eesti Kunstiakadeemia ja välismaa ülikoolide teenusedisaini tudengid otsisid lahendusi neljale kitsaskohale Põhja-Eesti Regionaalhaigla töös.

Üks neist oli, mil moel võimaldada privaatsust patsiendi ja arstide vahelise suhtlemise ajal, kui patsiendile edastatakse tundlikku infot. Selleks puhuks küsitleti põhjalikult eri pooli ja nüüd tehakse ettepanekud haiglale sujuvama kommunikatsiooni kohta.

“Meil on vaja tagada privaatne ruum, aga ka, et info, mis patsient saab, oleks antud piisavalt emotsionaalset tuge pakkudes ja piisava selgusega ning ka õigel ajal. Kujundasime ümber juhised, mis on juba kasutusel, selliselt, et need oleksid vastuvõetavad. Tänu patsientide tagasisidele saime kujundada infolehed, kust nad saavad info kätte ja jääb ka midagi meelde,” ütles EKA sotsiaalse disaini magistrant Kaimai Kuldkepp.

Disainisprindi käigus prooviti paremaks muuta ka kätehügieeni haiglas ning pakuti lahendusi, kuidas tuua majja rohkem operatsiooniõdesid ja neid seal hoida. Samuti on soov parendada uut suguhaiguste testimise teenust.

“Need, mis viie päevaga on välja arendatud, on prototüübi tasemel, võtame need üksipulgi klinitsistidega koos lahti, analüüsime ja valime ideed, millele meie teadusarendusteenistuses anname jõudu juurde, et need saaksid ellu rakendatud,” sõnas PERH-i kestliku arengu teenistuse spetsialist Siiri Heinaru. Kaasata teenusedisaini tudengeid on saanud PERH-is juba tavaks. Näiteks 2019. aastal loodi füsioterapeudi koht päevakirurgias just tänu Kunstiakadeemia tudengite ettepanekutele.

Kommentaarid (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

elukestev õpe
26. sept. 2023 16:49
Andke kunstkottidele surnukuuri disainida ja siis pange nad sinna morgi paariks aastaks transat ja laiba tualetti tegema. Mõni saab ehk ka funktsionaalsusest seejärel aru.
tähelepanek
26. sept. 2023 15:27
Perverte jätkub! https://pealinn.ee/2022/10/21/patsientide-terviseandmetele-paaseb-tegelikult-ligi-lubatust-suurem-hulk-inimesi/
stiilinäitaja
26. sept. 2023 15:19
https://www.ohtuleht.ee/elu/1091197/uus-voimalus-elada-ettevotja-ja-pereisa-peep-ain-saar-ajukasvaja-operatsioonist-kolm-paeva-parast-mahkmetes-haiglas-lamamist-tegin-juba-ulikonnas-tood Haiguslugusid loeti palatis kaaspatsientide kuuldes.