"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kunstnik Heinz Valk Las jõukamad maksavad rohkem! (2)
26. september 2023
Albert Truuväärt

Riigieelarve läbirääkimistel selgus, et päästjad ja politseinikud jäävad palgatõusuta, õpetajate palk tõuseb aga loodetust vähem. Pealinn küsis, mida asjaosalised ise ja tuntud inimesed sellest arvavad.

Vaata siit või sealt, valitsus on tõesti kimpus. Ütlevad, et pole kusagilt raha võtta peale laenu. Aga laenu nad ei julge võtta. Peaks vaatama teisi kokkuhoiukohti kui töötajate palgad. Miks me näiteks maksame peale rikastele Rootsi reisijatele, kes lennukiga Pärnusse peavad saama, ja samas võtsime rongi käigust ära? Palju parem oleks istuda Tallinna lennujaama juures rongi peale ja sellega Pärnusse sõita.
Isegi suurettevõtjad on meil toetanud mõtet, et kes on jõukamad ja teenivad rohkem, peaksid senisest palju enam ühiskonda panustama ja rohkem makse maksma. See on kõige lihtsam ja igal pool maailmas kasutatav võimalus saada riigile raha juurde. Milliseid ränki summasid maksavad näiteks Rootsi või USA või Suurbritannia miljardärid! Ja keegi ei nurise selle pärast, keegi ei hakka mässama.  Aga meie valitsus nii ei arva. Millegipärast tundub mulle, et valitsus on arglik. Ei julge võtta raha sealt, kus seda on.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

teada värk
29. sept. 2023 15:08
IMF ja Maailmapank on selgitanud, et laenu võtmise asemel tuleb kehtestada kohalikke makse. Eurorahadega oli samuti teada, et aastast 2022 lõppevad need ära.
ei keegi
27. sept. 2023 10:08
Pärnu rong võeti käigust ära! Muidugi, kahjumlik Rail Baltic on ju püha lehm, sellele me alles hakkame peale maksma.