"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Reaalkooli direktor Ene Saar Miks arvatakse, et õpetajad on tööl missioonitundest? (1)
26. september 2023
Pealinn

Riigieelarve läbirääkimistel selgus, et päästjad ja politseinikud jäävad palgatõusuta, õpetajate palk tõuseb aga loodetust vähem. Pealinn küsis, mida asjaosalised ise ja tuntud inimesed sellest arvavad.

Riik nõuab, et õpetaja peab olema kõrgesti kvalifitseeritud ja tal peab olema magistriharidus. Tegelikult peame võrdlema õpetajaid nende inimestega, kes saavad magistriharidusele vastavat töötasu. Ja siin näemegi vastuolu – õpetajate palk jääb sellele ikka märkimisväärselt alla. Kui räägitakse, et õpetajate keskmine palk on jõudnud riigi keskmisele järele, siis tuleb silmas pidada, et  õpetajad peavad selleks tegema suurt lisatööd. Piisav oleks, kui õpetaja saaks ilma lisakoormust võtmata 120% riigi keskmisest palgast. Ja kui me räägime, et tänavu õpetajate palk tõusis, siis peame mõtlema ka eelnevate aastate peale, mil see pole kerkinud. See on olnud riigi aastatepikkune tegemata töö. Nüüd on jõudnud kätte aeg, et õpetajad, kellel pensioniiga käes, jäävadki pensionile. Samas on järelkasv väga kehvas seisus. Noored ju mõtlevad, et kuhu nad õpetajana välja jõuavad, mis on nende perspektiiv. Arvatakse, et kõik õpetajad töötavad missioonitundest, ja loomulikult nii see ju on.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

nüanss
30. sept. 2023 21:03
Koolikiusaja vanemad peavad ohvri hingehaavad kinni maksma. https://epl.delfi.ee/artikkel/120236005/katarina-talumae-koolikiusajate-vanemad-olge-valvel-teie-lapse-kaitumine-voib-rahas-vaga-kalliks-maksma-minna