"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
CREVEX 2023 Ärev päev Muugal: põlema süttinud kütuserongid, plahvatusoht, haavatud ja suur evakuatsioon (0)
28. september 2023
Suurõppus Crevex 2023 Muuga sadamas. Foto: Albert Truuväärt

Taasiseseisvunud Eesti ajaloo kõige suurem kriisiõppus CREVEX 2023 algas Muugal neljapäeva hommikul sireenide ja ohuteavitusega. Õppusel harjutatakse üleriigilise hädaolukorra lahendamist ja omavahelist koostööd, kohalikud elanikud õppuse tegevustele reageerima ei pea.

Iga nelja aasta tagant korraldatakse Eestis suurõppus, millega testitakse riigi valmisolekut erinevateks kriisideks. Tänavusel kriisi- ja evakuatsiooniõppusel CREVEX 2023 harjutatakse suurõnnetuse lahendamist ja läbi aegade suurima evakuatsiooni läbiviimist.

Vaata galeriid (40)

Juba kell 8.30 hommikul võis Muugal näha kümneid vilkuvaid kiirabiautosid, linnaosade päästekomandosid ja politseinikke, kes kõik võtsid oma rolli kriisiõppusel osalejana täie tõsidusega. Siiski paistsid mõnedest päästeautodest ka lahkelt naeratavad näod, mis tuletasid ärevas meeleolus meelde, et seekord on tegemist siiski õppusega. Lisaks päästjatele, kiirabibrigaadidele ja politseile olid kohal ka õppuse hindajad, kes vaatasid toimuvat eemalt, küsisid aeg-ajalt osalejatelt küsimusi ning protokollisid kõik üles, et toimunut õppusejärgselt analüüsida.

Kell 9 oli juba näha haavatud kannatanuid, kes olid õnnetuses viga saanud ja verised. Staabi juures lamasid kannatanud maas ning nemad viidi kanderaamidel otse kiirabiautodesse. Raudteeäärne ala oli mattunud valge suitsupilve sisse, kust lendas aeg-ajalt välja ka tükke.

Õppuse vältel liikusid ringi kannatanuteks maskeerunud vabatahtlikud.
Pilt: Albert Truuväärt

Õppuse stsenaariumi järgi toimus Muugal kütuserongide kokkupõrge, millele järgnes tsisternide plahvatus. Sündmus eskaleerus tulekahjuga, millele lisandus plahvatuseoht, mistõttu pidid elanikud evakueeruma. Reaalseid leeke sündmuskohal ei näinud, õnnetuspaik oli simuleeritud ning kasutati heliefekte ja suitsu. 

„Teadaolevalt on ühes rongis rongijuht viga saanud ja sündmuse lahendamise käigus ka kolm päästjat. Tegemist on 4. taseme ehk kõige suurema väljakutsega,“ rääkis õppuse käigust sündmuskoha päästetööde juht Aivar Kukk.

Kriisiõppusel osalenud päästjad saabusid sündmuspaigale minutitega.
Pilt: Albert Truuväärt

Kell 10.30 hakkasid tööle korduvad sireenid, mis teavitasid suurest ohust. 10.35 saabus kõikidele ohualasse jäävatele telefonidele õppuse infoga SMS.

Kell 10.35 saabus kõikidele ohualasse jäänud telefonidele õppuse infoga SMS.
Pilt: Kuvatõmmis

„Muuga sadamas raudteerööbastel toimus intsident. Seal on bensiinitsistern ja seetõttu suur tulekahjuoht. Tegemist on väga ohtliku alaga, mis on praegu suletud ja õppus mängitakse läbi laiemal territooriumil,“ edastas Aivar Kukk.

Mida annab kogu õppus aga Muuga sadamale endale?

„Tulevikus saame sadamaalal turvalisemalt toimetada ja turvatunnet saavad ka elanikud. Kui peaks päriselt juhtuma tõsisem õnnetus, teavad nii elanikud kui ka sadama töötajad, kuidas neid evakueeritakse. Eelkõige on küsimus on ikkagi turvalisuses,” sõnas Tallinna Sadama juhatuse esimees Valdo Kalm.

Evakueeritud viidi spordikeskustesse

Edasine evakuatsioon jätkus kell 13.30 Õunapuu puiesteel, kus õppusel osalenud vabatahtlikud ehk evakueeritud transporditi Lasnamäe kergejõustikuhalli Punane 45. Sealt edasi jaotati need evakueeritud, kes vajasid ka öömaja, kahte paika: kes viidi edasi Sõle spordikeskusesse, kes Loo spordikeskusesse.

Evakueeritud sisenemas “Päästeameti” märgistusega bussidesse Õunapuu puiesteel.
Pilt: Albert Truuväärt

„On olnud küllaltki huvitav, aga ka päris pikk ja väsitav päev, mis lõppeb alles homme. Mind paigutatakse nüüd edasi evakuatsioonikeskusse, kuna mul pole muidu kohta, kus magada,“ rääkis õppusel osalenu Julia Kivistik. Julia on ühtlasi ka Sisekaitseakadeemia õpilane ning kriisiõppusel osalemine oli tema jaoks üks õpingute osa.  

Sõle Spordikeskusesse paigutati evakueeritud, kes peavarju puudumise korral pidid seal veetma ka öö.
Pilt: Mats Õun
Evakueeritutele jagati Rändaja SOS komplekte, mis sisaldasid plaastreid, sidemeid, puhastusvahendeid ja elustamismaske.
Pilt: Elin Hein

„Laias laastus on kriisiõppus läinud hästi. On olnud ka väiksemaid tehnilisi probleeme, kuna tegemist on ikkagi väga suure hulga inimestega, mistõttu tekib paratamatult ka selliseid küsimusi, millele ei ole enne mõelnud ning mis vajavad kiiret lahendust,“ märkis Hiiu-Läänemaa päästepiirkonna juhataja Hannes Aasma, kes oli ühtlasi ka Lasnamäe kogunemispunkti juht.

Kriisiõppuse küllaltki pikal päeval leidsid vabatahtlikud endale meelepärast tegevust ka ooteaja sisustamiseks.
Pilt: Mats Õun

CREVEX23 koosneb 26 erinevast osaõppusest, mis toimuvad või on juba toimunud erinevates piirkondades ja asutustes pikema aja jooksul 22. märtsist 10. oktoobrini 2023. Põhiõppus mängitakse läbi 28.-29. septembril Tallinna külje all Muuga sadama piirkonnas ja Harjumaal. CREVEX-i laiem eesmärk on tõsta nii riigi kui elanikkonna teadlikkust kriisvalmidusest, testida uusi ja juba kasutusel olevaid ohuteavituskanaleid ning harjutada hädaolukorra lahendamist.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.