Tallinna Toidumess toimus tänavu juba 30. korda ning kahepäevasele juubelisündmusele oli kohale tulnud üle viie tuhande toiduvaldkonna eestvedaja ja huvilise. Ligi paarisaja eksponendi seast võis leida nii Eestimaa mahetoodangut, välismaa vürtse kui ka söödavaid kohvitopse.
Tallinna Toidumess on juba 30 aastat olnud Eesti toidukultuuri edendaja ning toiduproffide seas hinnatud erialasündmus, kus igal aastal osalevad toiduainetööstuse, toitlustuse, hotellinduse ning kaubanduse eksperdid. Mess kuulub ka rahvusvahelisse erialamesside kalendrisse, mis toob igal aastal Tallinnasse kohale ka välismaiseid toidusektori ettevõtteid. Kokku osaleb messil kahe päeva jooksul 120 ettevõtet Eestist ja 40 välismaalt.
Aktuaalse teemana oli tänavu messil esindatud pakendite ja pakkevahendite valdkond. Ligi paarkümmend eksponenti tutvustasid innovaatilisi ja keskkonnasõbralikke pakendeid tööstusele ja kaubandusele. Näiteks oli Pakendikeskus AS välja tulnud keskkonnasõbraliku alternatiiviga pappkastile.
„Kasutame osaliselt murust tehtud pappi ja paberit, millest valmistame kaste ja ümbrikuid. Tegemist on täiesti uue tootega turul, mis pakub keskkonnasõbralikku alternatiivi tavapärasele pappkastile,“ rääkis Pakendikeskuse turunduse ja e-poe juht Maarja Martin.
Lisaks pakkus Pakendikeskus messihõrgutiste kõrvale ka rohelist tarhuni, mis valati välja söödavasse küpsisetopsi. Topsi näol on tegemist jätkusuutliku ja maitsva alternatiiviga plastik- ja pabertopsidele, millest saab juua kohvi või limonaadi või miks mitte ka magustoitu mekkida. Tops püsib krõbe 40 minutit peale joogiga täitmist ning kustutab lisaks janule ka tühja kõhu.

Esmakordselt tutvustati Toidumessil ka Eesti mahedaid uudistooteid. Mahetoodete populaarsus Euroopas on kasvamas ja Eestiski jõuavad mahetooted üha enam inimeste ostukorvidesse. Messil sai tutvuda põnevate uudistoodetega nagu Eestis valmistatud pähklivõid ja lõvilakk-korallnarmiku tinktuur. Lisaks pakuti ka ka toortatrajahust küpsiseid ning meemarinaadidega valmistatud liha. Ettevõtjad jagasid külastajatele oma kogemusi, miks on mahetootmine nende jaoks oluline ning milline näeb välja väiketootja igapäevaelu.
Eesti toitlustajate südameasjaks on jätkuvalt ka Ukraina, mistõttu toimuvad messi mõlemal päeval ülevaateseminarid Ukraina veinipiirkondadest ning sealsetest marjasortidest.
Lisaks hõrgutistele toob Toidumess publiku ette ka tootekonkursse ja kutsealavõistluseid. Eile, 27. septembril kuulutati välja Aasta Kokaraamat 2023 tiitli võitja, milleks osutus toiduteadlase Rain Kuldjärve raamat „Fermentatsioonist. Ausalt ja avameelselt“.
Esmakordselt toimus messil ka Peetri Pizza ja Pappa Pizza pitsameistrite võitlus, mille eesmärk oli pakkuda Eestis tegutsevatele pitsameistritele võimalust arendada oma kutseoskusi. Võistlusel selgitati välja nii parim, kiireim kui ka fantaasiarikkaim pitsameister. Lisaks selgub messi jooksul ka Jõulutoode 2023 ning kutseoskuste populariseerimiseks toimuvad baarmenite võistlused alkoholivabade kokteilide valmistamises.
Tallinna Toidumess toimub 27.–28. septembril Tallinna Unibet Arenal ning messiala laiendusena paigutatud moodulhallides. Rohkem infot festivali programmi kohta leiab SIIT.