"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Video Milline on kosmosejaama igapäevaelu? Noored kohtusid Eesti juurtega USA astronaudiga (1)
29. september 2023
USA astronaut Nicole Mann. Kuvatõmmis

Paarisajal Eesti noorel oli täna harukordne võimalus kohtuda USA astronaudi Nicole Aunapu Manniga, kelle vanaisa muide Eestist saja aasta eest Kaliforniasse emigreerus.

Nicole Mann naasis alles seitsme kuu eest esimeselt missioonilt, olles veetnud jalgpalliväljaku suuruses rahvusvahelises kosmosejaamas 157 päeva. Mann tutvustas noortele kosmosejaama igapäevaelu. Kuigi töö on seal väga spetsiifiline, muu hulgas tehakse jaamas teaduskatseid, kasutades ära sealset kaaluta olekut, on näiteks sedasama kaaluta olekut esimestel päevadel küllaltki veider kogeda, kirjeldas Mann.

“Kas oled kunagi unistanud, et lendad, hõljud toas ringi? Kosmoses olla on täpselt selline tunne. Olek on rahulik, aga kui teen nii, põrkun millegi vastu ega saa end peatada,” rääkis astronaut Nicole Aunapu Mann.

Astronaudi jutt inspireeris GLOBE programmi noori, kes ise Manni siia Eestisse külla kutsusid. Nende panus kosmosetöö toetamisel on siin kliimaandmete kogumine.

“Ei ole kunagi mõelnud, et on võimalik kohtuda astronaudiga, eriti just Eestis ja lapsena,” ütles Anna Maare Floren.

Millised sinu enda kosmoseunistused on?

“Väiksena on olnud mõtteid olla astronaut, viimasel ajal on tahtmine ehitada midagi ja saata kosmosesse.”

Eestis tehakse kosmose heaks samuti märkimisväärseid samme. Üks suur valukoht, mida siinsed tudengid aitavad lahendada, puudutab näiteks satelliitide lagunemisest Maa orbiidile tiirlema jäävat prahti.

“Järgmisel nädalal startiv Estcube 2 satelliit katsetab plasmapidurit, mille eesmärk on missiooni lõppedes satelliit orbiidilt alla tuua,” sõnas Taltechi doktorant Katriin Kristjan.

Märksõnad:
Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

temaatik
30. sept. 2023 15:19
kesknadal.ee/2020/04/25/uhe-kosmosepaeva-meenutus/ Ämari lennubaasi ülem Arvo Palumäe vaidleb vastu, et stratosfäär (kus ta on lennukiga ära käinud) pole veel kosmos. Eestlastest olevat kosmoselennule kõige lähemal olnud katse-lendur Enn Kaarma, kes aga 23 aastat tagasi ühel lennul hukkus. https://www.ohtuleht.ee/211409/air-force-one-ei-muuda-eesti-taevas-midagi