"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
kinnisvara Majandusekspert Heido Vitsur: Laenu võttes peab oma riske väga realistlikult hindama, surutis võib kesta aastaid (3)
30. september 2023
Aleksandr Guzhov

Tänavu suvel Tallinna korterite hinnatõus pidurdus ja mõnes segmendis võis märgata mõningast hinnalangust. Teises kvartalis vähenes maa-ameti andmetel Tallinnas korteritehingute hulk võrreldes möödunud aasta sama ajaga 11%.

Intressimäärade kiire kasvu ja üleüldise elukalliduse tõusu tõttu on vaja koduostuga kaasnevaid riske eriti hoolikalt kaaluda.

“Kas kuumakse on jõukohane ja mitte kas ma saan sellega paari lähima kuu jooksul hakkama, vaid et ma saan sellega järgmise 25 aasta jooksul hakkama,” sõnas Swedbanki eluasemelaenude valdkonnajuht Anne Pärgma.

“Inimene peab oskama hinnata riske, kui kindel on töökoht ja kui tugevad nad on tööjõuturul. Ma ei usu, et intress enam eriti tõuseks, tulevikus, kui on vaja laenu teenindada, võib minna kergemaks kui nüüd, aga praegune surutis võib kesta aastaid,” ütles LHV majandusekspert Heido Vitsur.

Pangad on laenu andes pigem konservatiivsed. Siiski turul kinnisvara liigub, kuid ostjad peavad unistustes tegema järeleandmisi. “Inimesed on juba harjunud ja kinnisvaraunistustes natuke allapoole tulnud, et mis hind võiks olla ja vaatavad veidi odavamat,” sõnas Arco Vara Kinnisvarabüroo OÜ kutseline maakler Britta Kuus.

Mis on kõige popim praegu?

“Mida kesklinna lähemal, seda populaarsem, kahetoalised korralikult renoveeritud,” ütles Kuus.

Ehkki mistahes ajal tundub, et kinnisvara oleks pidanud ostma juba üle-eelmisel aastal, siis ka praegustes majandustingimustes on investeering kinnisvarasse perspektiivikas otsus.

“Kinnisvara on kinnisvara. See on ja jääb, alati on võimalik sellest soodsalt lahti saada ja teenida selle pealt,” sõnas Vitsur.

Kommentaarid (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Sinder
30. sept. 2023 14:39
See, et "alati on võimalik sellest soodsalt lahti saada ja teenida selle pealt" on küll hundijutt Punamütsikesele. Tegelikult nii, et mõnikord on võimalik sellest soodsalt lahti saada ja kellelgi on pea alati võimalik selle pealt teenida. Näiteks hüpoteegipidajal. Aga ka maksuametil. Kinnisvara on siiski ennekõike maa. Hooned ja rajatised, mis on maaga ühendatud (s.t ei saa sealt teisaldada ilma seisundit mõjutamata) on tavapärased asjad mis minetavad oma väärtust. Neid tuleb hooldada ja remontida ja siiski vananevad moraalselt ning kaotavad likviidsust. Viimasel ajal võib nendes proportsioonides olulisi muutumisi tähele panna ja tihti ei ole see omanikule kasulik. Sellisel perioodil jätab rendi- (üüri-)eluruum rohkem võimalusi kahjumi sisse võtmisest hoidumiseks.
hmm
2. okt. 2023 00:23
vananevad moraalselt....?
Arvamus
14. okt. 2023 07:54
Eks selle moraalse vananemise all ole mõeldud, et ei vasta enam antud ajastu inimeste väärtushinnangutele. Et neile ei sobi näiteks enam planeering, asukoht ehitustehnilised lahendused jms., mis kõik ei võimalda enam küsida isegi seda hinda, mida omal ajal ehk ise maksti, rääkimata siis veel mingist väärtuse kasvust.