"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO Kivimäe koolis uuritakse toidu äraviskamise põhjust kaamera abil (0)
03. oktoober 2023
Kivimäe kooli jälgib toidujäätmeid kaamera. Foto: Pixabay

Kivimäe põhikooli söökla toidujäätmete konteinerisse paigutati kaamera, mis pildistab iga sinna visatud asja.

Hiljem teeb süsteem piltide põhjal järeldused, millist toitu ja kui palju visatakse kõige rohkem ära. “Me saame teada, milliseid toidujäätmeid tekib, saame seda kõrvutada andmetega, milline klass, vanuserühm käis söömas, selle põhjal saab teha otsuseid, milliseid toiduaineid tuleks vähendada,“ ütles Wasterlocker OÜ tegevjuht Mark Skljarov.

Ainuüksi Eestis tekib toitlustusasutustes peaaegu 11 000 tonni toidujäädet aastas, mille ligikaudne väärtus on 21 miljonit eurot. Eesti koolisööklates visatakse keskmiselt ära 19 grammi toitu õpilase kohta päevas. Kivimäe põhikoolis on asi veidi parem.

“Siin Kivimäe põhikoolis näiteks eelmisel aastal visati ära õpilaste taldrikutelt ühelt portsjonilt üheksa grammi toitu, mis jääb alla Eesti keskmisele,” sõnas Baltic Restaurants Estonia AS-i müügi- ja turundusjuht Tiiu Endrikson. Uuenduslike lahenduste katsetamine Nõmmel tagab linnale võimaluse olla muutuste eestvedaja ja näha suuremat pilti.

“Meie kõigi huvides on, et koolilapsed sööksid tervislikku ja maitsvat toitu, mitte ei viskaks seda prügikasti. Usun, et alustatud projekt viib sellele eesmärgile lähemale,” ütles Nõmme linnaosa vanema asetäitja Kirill Klaus.

Kaamera Kivimäe põhikooli paigutati septembri alguses, täpsemaid järeldusi, mida ja kui palju ära visatakse, hakatakse tegema lähemate kuude jooksul

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.