"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
TULEKUL Millest räägib naise käekott? Loeng “Käekott kui kahepoolne peegel” tutvustab käekottide rolli (0)
16. oktoober 2023
Käekotid Tallinna linnaelumuuseumi näitusel. Foto: Meeli Küttim

Teisipäeval, 17. oktoobril kell 17.30 algavas loengus räägib ajaloolisi käekotte tutvustava näituse kuraator, Eesti Kunstiakadeemia teadur Jaana Päeva käekotiajaloost Tallinna linnaelumuuseumis (Vene 17).

Emantsipeerunud naist pea kõikjal saatnud aksessuaar – käekott on saanud seni moeajaloos teenimatult vähe kajastust. Tallinna linnaelumuuseumi näitusel “Igapäevased kaaslased. Käekotid 1900–1950” tutvustatakse käekoti võimekust peegeldada ja muuta nii kandja identiteeti kui ka ühiskonna ootusi sellele. Näitus räägib Eesti käekotidisaini ajaloost ja toob esmakordselt vaatajateni Eesti 20. sajandi esimese poole kotidisaini. Fookuses on erinevad kotitüübid, mis peegeldavad naise rolli muutumist 20. sajandi algupoolel, tollase elu uusi vajadusi ning võimalusi.

Näitusel avaneva poolsajandi sisse jäävad aastad, mil kotitööstus arenes väga kiirelt. Leiutati uuenduslikke tehnilisi lahendusi, lisandus uusi kotitüüpe ja -stiile ning juurutati tänapäevani kasutusel olevaid disainiprintsiipe. Väljapanek keskendub Eestis kantud ja valmistatud käekottidele. Näha võib nii ajaloolisi haruldusi kui ka näidiseid II maailmasõja järgse seisaku aastatest,  mil oma pitseri vajutas kotidisainile materjalide nappus ja kehv kvaliteet. Näitusel on välja pandud 100 käekotti, millest neli on valminud Eduard Taska töökojas. Samuti on võimalik tutvuda esemetega, mida kottides kaasas kanti. Ettekujutuse saab iga kümnendi käekottide kasutusviisidest: mida sisaldas endas daami pärastlõunakott, mida õhtukleidi juurde kantav ridikül või hoopis rannakott.

Loengu info leiab ning järgmiste loengute ja kuraatorituuridega saab tutvuda muuseumi kodulehelt.

NB! Osalejate arv kuni 15 inimest. Pilet 8 eurot.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.