"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Ööbussid on käigus vähemalt aasta lõpuni. Novembrist kehtib uus sõiduplaan (0)
18. oktoober 2023
Ööbussiteenuse järele on nõudlus olemas. Foto: Albert Truuväärt

Tallinna ööbusside pilootprojekt jätkub vähemalt kuni selle aasta lõpuni. Alates 1. novembrist kohandatakse väljumispäevi ja kellaaegu vastavalt sellele, millal on teenuse kasutajaid olnud kõige rohkem.

Abilinnapea Vladimir Sveti sõnul on senine kasutusstatistika ja augustis tehtud kvalitatiivne uuring näidanud, et ööbussiteenuse järele on nõudlus olemas. „Meie andmed näitavad, et kasutajaid on väga vähe neljapäeva öösel vastu reedet ning nendel väljumistel, mis toimuvad pärast kella 3.30. Statistilistele andmetele tuginedes kohandame ööbusside väljumisaegu, et pakkuda teenust just siis, mil seda kõige rohkem kasutatakse,“ selgitas Svet. „Kui seni sõitsid bussid reedest pühapäevani, siis alates 1. novembrist kuni aasta lõpuni on need liinil ööl vastu laupäeva ja pühapäeva. Kas ja millises mahus võiksid ööbussid jätkata ka järgmisel aastal, selgub linnaeelarve menetlemise käigus,“ selgitas Svet.

Tallinna strateegiakeskus viis augustis ööbusside kasutajate seas läbi küsitluse, et teada saada, millised on sõitjate ootused ja soovid teenusega seoses.

Tallinna ööelu nõunik Natalie Mets märkis, et lisaks sellele, et ööbusse kasutab palju inimesi, on sõitjad ka teenusega rahul. „Enamik küsitletutest kasutasid teenust mitmendat korda. Rõõmu teeb, et hinnang ööbusside turvalisusele on väga kõrge. Seda kinnitasid ka bussijuhid, et kui päevaseid ja öiseid sõitjad üldse midagi eristab, siis on selleks öiste sõitjate heatujulisus.“

Nädalavahetuseti kasutab ööbusse keskmiselt 2700 inimest. Seni kogutud andmete põhjal on kõige populaarsemad suunad Lasnamäe (keskmiselt 33,8% nädalavahetuse kasutajatest) ja Mustamäe (32,6%). Väike-Õismäe suunda kasutab nädalavahetusel keskmiselt 19% reisijatest ning Pelguranna suunda 14,6% sõitjaid.

Ööbussiliinide alguspunkt on Balti jaamas maakonnaliinide peatuses. Bussid väljuvad oktoobris veel reedest pühapäevani kella poole ühest öösel kuni kella viieni hommikul. Alates 1. novembrist kuni aasta lõpuni on ööbussid liinil laupäeva ja pühapäeva varahommikul kella poole ühest kuni poole neljani 30-minutilise intervalliga. Bussiliin nr 91 sõidab Mustamäe, nr 92 Väike-Õismäe, nr 93 Pelguranna ja nr 94 Priisle suunal. Bussid teenindavad liine mõlemas sõidusuunas ja pärast sihtkohata jõudmist sõidavad nad Balti jaama tagasi.

Tallinlastele on sõit tasuta, teistele sõitjatele kehtib tavapärane piletihind. Sõiduplaanid leiab bussipeatustest ja veebilehelt http://transport.tallinn.ee.

Ööbussiga sõitjate küsitluse kokkuvõttega saab tutvuda Tallinna uuringute infosüsteemis.

Märksõnad:
Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.