"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Tallinn jätkab tasuta ühistranspordiga ka pärast automaksu (0)
25. oktoober 2023
Tasuta ühistransport on haruldane ja see jäi Tallinna puhul silma ka Euroopa rohelise pealinna tiitlit püüdes. Foto: Albert Truuväärt

Liikuvusuuringuga sama meelt on ka Tallinna ühistranspordi uuringud. Neli inimest viiest on rahul Tallinna ühissõidukitega. Kui pileti kehtestamine maakondlikel liinidel jõustub järgmisel aastal, siis pealinnas saab ka edaspidi tasuta sõita ning see on kindlasti üks moodus, kuidas autostumist pidurdada.

Tallinnas on tasuta ühistransport olnud kasutusel juba kümme aastat.

Praegu teenindab linlasi tipptundidel 444 bussi, 32 trolli ja 47 trammi. Viimase aastaga on Tallinnas ühistranspordi kasutajate arv kasvanud 32%.

“Oleme ühistranspordi kasutamise mõttes jõudnud 2019. aastasse ja meil liigub sellel aastal umbes 135–140 miljonit sõitjat,” ütles Tallinna Linnatranspordi juht Kaido Padar.

“Inimesed teevad valikuid esimese kümne sammuga, kui nad kodunt välja lähevad, oleneb ilmast või kuhu liiguvad, aga ühistransport on Tallinnas märgatavalt paranenud, suvi ehitustöödega on pärssinud kõigi liikumist, aga eriti noored on leidnud tee just ühistransporti,” ütles Tallinna Linnatranspordi teenindusdirektor Hannes Falten.

Reisijate arvu kasvu taga on teenuste kvaliteedi paranemine, kuid kindlasti ka järsult kasvanud kütusehinnad ja üldine elukallidus, mis paneb inimesi üha enam otsustama tasuta ühistranspordi kasuks. Väiksema sissetulekuga inimestel võiks aastas bussipiletitele kuluda pea ühe kuu palk. Kas kujutaksite ette, kui see muutuks tasuliseks?

“Kunagi see võib juhtuda, siis inimesed sõidaksid vähem,” ütles Helena.

“Võiks ikka jääda tasuta kasutamiseks, mitte et läheb tasuliseks. Inimestel on vaja sõita,” ütles Mairi. Kas ka automaksu kehtestamine toob ühistranspordi kasutajaid juurde?

“Ma pigem pooldan automaksu, kuidas, mis tingimustel ja kes seda maksma peab, on iseküsimus, aga autosid on selgelt meil liiga palju,” ütles Mari.

Tasuta ühistransport on haruldane ja see jäi Tallinna puhul silma ka Euroopa rohelise pealinna tiitlit püüdes. Elanikele on ühistranspordi kasutamine tasuta veel näiteks Maltal Vallettas. Helsingis maksab ühistranspordi pilet bussist ostes 4 ja Riias 1,5 eurot. Kui riik on otsustanud tasuta ühistranspordi kaotada, siis Tallinna linn seda teed minna ei plaani.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.