"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Õpetajate palgatõusu pidurdab riik, mitte kohalikud omavalitsused (0)
06. november 2023
Õpetajate palgakriis on pannud kõikuma kvaliteetse hariduse jätkusuutlikkuse. Foto: Albert Truuväärt

Reformierakond on teinud ettepaneku, et Tallinna linn peaks teise lisaeelarvega tõstma juba sellest aastast lasteaedade ja üldhariduskoolide õpetajate töötasu alammäära 200 euro võrra kuus. Paraku pidurdab õpetajate palgatõusu riik, mitte kohalikud omavalitsused.

Tallinna linnavolikogu aseesimehe Marek Jürgensoni sõnul on ettepanek tervitatav ja Tallinn toetab haridustöötajate palgatõusu igakülgselt, kuid esmalt on see siiski riigi kohustus. „Selles osas tuleb Reformierakonnal küll peeglisse vaadata ja leida vahendid haridustöötajate palgatõusuks riigieelarves. Kui Reformierakonna juhitud valitsus ei pidurdaks haridustöötajate palgatõusu ja suudaks sisuliselt kaasa mõelda, siis ei oleks me täna olukorras, kus õpetajate palgakriis on pannud kõikuma kvaliteetse hariduse jätkusuutlikkuse meie riigis,“ ütles Jürgenson ja lisas, et haridusvaldkond on Tallinna linna prioriteet ja seetõttu on linn korrigeerinud haridustöötajate palgamäärasid järjepidevalt. „Erinevalt valitsusest tõstis Tallinna linn haridustöötajate töötasu alammäärasid 2023. aastal – munitsipaallasteaedade ja -huvikoolide õpetajate ning tugispetsialistide palgad tõusid sel aastal 24% võrra“.

„Erinevalt Reformierakonna juhitud Tartust on Tallinna lasteaedades alatest teisest lapsest kohatasu vabastus. Samuti toetab Tallinn peresid, kattes lasteaedades toidukulusid. Riik aga ei ole pidanud juba aastaid vajalikuks tõsta kooliaste lõunatele kuluvat toiduraha. Üks euro lapse õppepäeva kohta paneb kergelt öeldes nördima. Milliseid üliinimlikke pingutusi see nõuab haridusasutuste juhtidelt, et leida toitlustajad, kes tänaste hindade juures oleks sellise hinnaga üldse võimelised lastele süüa pakkuma. Eriti kurvaks teeb asjaolu, et paraku on koolilõuna mõne noore jaoks ainuke soe kõhutäis päevas. Kahjuks sõltub tasuta koolitoit täna omavalitsuse võimalustest ja siinkohal on mul hea meel tõdeda, et Tallinn on üks neist omavalitsustest, kes on leidnud koolitoidu tarbeks lisavahendeid. Viimati tõstis Tallinn toetust koolilõunale jaanuaris 2023 ja nii põhikooli kui gümnaasiumiõpilastele on Tallinnas koolilõuna jätkuvalt tasuta. Samuti investeerib linn edasi nii lasteaedade kui koolihoonete uuendamisse,“ rääkis Tallinna Linnavolikogu aseesimees. „Paraku ühe omavalitsuse pingutused ei aita meie riiki tervikuna ning seetõttu tuleb alustada siiski riigist endast ja riigieelarvest. Haridustöötajate palgatõus on äärmiselt vajalik, et tagada kvaliteetne haridus kõigile Eesti lastele ja noortele. Tallinn on oma prioriteediks seadnud lapsed ja haridustöötajad. Kutsun siinkohal üles ka Reformierakonda väärtustama ning hoidma nii haridustöötajaid kui lapsi ja noori,“ jätkas Jürgenson ning lisas, et valitsus võiks positiivsete uudistega kiiremas korras välja tulla, et reedene streik jääks toimumata.

Märksõnad:
Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.