"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tarbijahinnaindeksi suurim mõjutaja oli oktoobris toit (0)
07. november 2023
Võrreldes eelmise aasta oktoobriga on liha ja lihatooted kallinenud 9,5%. Foto: Pixabay

Statistikaameti andmetel langes tarbijahinnaindeks oktoobris võrreldes septembriga 0,4% ning tõusis võrreldes eelmise aasta oktoobriga 4,9%. Mulluse oktoobriga võrreldes olid kaubad 3,7% ja teenused 7% kallimad.

Statistikaameti tiimijuhi Viktoria Trasanovi sõnul mõjutas oktoobris tarbijahinnaindeksit 2022. aasta oktoobriga võrreldes enim toidu ja mittealkohoolsete jookide kallinemine, mis andis kogutõusust ligi kolmandiku. Möödunud aasta oktoobriga võrreldes on liha ja lihatooted kallinenud 9,5%, jahu, jahutooted ja tangained 10,1% ning suhkur, kondiitritooted ja konservid 9,8%. Värske köögivili on aga odavnenud 10,1%. Bensiin oli 5,4% ja diislikütus 11,9% odavam.

„Eelmisel aastal rakendusid alates oktoobrist energiahinna osalise kompenseerimise meetmed elektrienergiale, gaasile ja kaugküttele ning tarbijahinnaindeks langes kuuga 1,1%. Tänavu nii suurt langust polnud ning tarbijahinnaindeksi muutus suurenes võrreldes eelmise aasta sama kuuga septembri 4,2 protsendilt 4,9 protsendini oktoobris,“ lisas Trasanov.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.