"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. SA Kiusamisvaba koolil täitus kümme aastat (0)
07. november 2023
KiVa 10. sünnipäeval käisid ka president Alar Karis ja Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart. Foto: Mats Õun

Kümme aastat on Eesti koolides kiusamist ennetatud ja vähendatud KiVa programmi abil. Tulemused näitavad, et koolides, kus programm on kasutusel, tõuseb laste õpimotivatsioon ja koolimeeldivus, suureneb akadeemiline edukus ning väheneb ärevus ja depressiivsus.

Eesti koolides, kus KiVa programm kasutusel on, õnnestub juba esimese õppeaastaga kiusamise all kannatavate õpilaste hulka vähendada keskmiselt viiendiku võrra. KiVa toel õpivad lapsed paremini toime tulema oma tunnetega ja kaaslastega suhtlemisega. Ehkki KiVa on nende kümne tegutsemisaasta jooksul jõudnud neljandikku Eesti koolidest, on haridustöötajate põua tõttu paraku kiusamise vähendamise teema varju jäämas.

“Keeruline on motiveerida õpetajat võtma veel aega selleks, et toetada õpilasi pehmete teemadega ja aidata õpetajatel jõuda selleni, et akadeemiline edasijõudmine ei saa olla tähtsam, kui õpilaste heaoluga seotud teemad, sest psühholoogid on juba ammu kindlaks teinud, et õppida saab siis, kui tuntakse end turvaliselt,” ütles SA Kiusamisvaba Kool tegevjuht Ingi Mihkelsoo.

Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart valutab samuti südant koolis toimuva üle, eriti ajal, kui õpetajate väljavaated palgatõusuks on kesised.

“Kui õpetaja on stressis, ei saa ta pakkuda vajalikku keskkonda ja energiat, siis on ka laps stressis ja tekivad probleemid,” ütles Kõlvart. KiVa 10. sünnipäeval käis president Alar Karis, kes on veendunud, et koolikeskkond muutub sõbralikumaks, kui probleemidest räägitakse: “Tuleb teadvustada, et koolikiusamine kui selline on olemas ja teha kõik, et kiusamist ei oleks. Ja ka õpilased-õpetajad saavad aru ja leiavad lahendusi, et seda vähendada. Olen veendunud, et seda nullini viia ei ole võimalik.”

Programm on aidanud lahendada või leevendada kiusamisjuhtumeid 98% ohvritel ja mida turvalisemalt ja vabamalt lapsed end koolis tunnevad, seda kergemini jäävad ka teadmised külge.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.