"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tallinn ehitab munitsipaalkoolide katustele kümme päikeseelektrijaama (0)
10. november 2023
Peagi jõuab keskkonnasõbralik päikeseenergia mitmesse pealinna kooli. Pexels

Tallinna linnavaraamet allkirjastas oktoobrikuus lepingu, et paigaldada kaheksa koolimaja katusele kokku kümme päikeseelektrijaama. Jaamad valmivad hiljemalt järgmise aasta jaanipäevaks. 

Abilinnapea Tiit Teriku sõnul on päikeseelektrijaamade rajamine oluline samm jätkusuutlikuma tuleviku suunas. „Päikeseelektrijaamad aitavad koolidel märgatavalt vähendada CO2 heitmeid ja säästa elektrienergia kulusid, samuti edendab see keskkonnateadlikkust ja taastuvenergia kasutamist,“ rääkis Terik.

„Jaamad rajatakse eelkõige koolimajade omatarbeks. Suvekuudel võib elektrit ka üle jääda, seda saab müüa tagasi elektrivõrku ja saadav tulu jääb koolidele. Peamine eesmärk on aga siiski keskkonnasäästlikus ja energiakulude vähendamine.“

Päikeseelektrijaamade koguvõimsus on 475 kW ning need toodavad aastas eeldatavalt kuni 480 000 kWh heitmevaba elektrit ja säästavad võrgutasudelt kuni 20 000 eurot aastas.

Jaamad paigaldatakse Mustamäe reaalgümnaasiumi, Pääsküla kooli, Ümera põhikooli, Linnamäe vene lütseumi, Lasnamäe muusikakooli, Mustamäe gümnaasiumi, Õismäe vene lütseumi ja Pirita majandusgümnaasiumi katustele. Koolid on valitud selle järgi, et nende katuse kandevõime lubaks ekspertiisi andmetel sinna päikeseelektrijaamu rajada.

Hetkel on käimas katuste ülevaatus talve jooksul toimuvaks projekteerimiseks. Jaamade paigaldus algab kohe, kui kevadised ilmad on katused ära kuivatanud. Ehitustööde eest tasub linn lepingupartnerile 387 770 eurot, millele lisandub käibemaks.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.