"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Kiek in de Kökis kolmel järjestikusel laupäeval põnevad ettekanded (0)
11. november 2023
Pealinn

Kuidas Tallinn end keskajal vaenlaste eest kaitses? Keda teema huvitab, siis kahel järgmisel laupäeval toimuvad vanalinnas Kiek in de Köki muuseumi eestvedamisel loengud ning linnaekskurssioonid, mis süübivad Tallinna kaitserajatistesse.

Keskaegse Põhja-Euroopa kõige suurem ja tugevam kaitserajatiste süsteem, Tallinna linnamüür koos kuulsate kaitsetornide ja salakäikudega jutustab meile tänini keskaegsest sõjakorrast. Sellest lähemalt saavad kõik huvilised kuulda kahel järgneval laupäeval Neitsitornis algavatel loenguekskursioonidel. Esimene neist, mis on juba homme, keskendub suures osas Tallinna keskaegsetele muldkindlustustele.

“Paljud ei teagi, et Harju-, Linda-, Rannavärava mägi on inimeste ehitatud, nende all on tunnelid. Kogu ala on tänapäeval pargimaastik,” ütles Kiek in de Köki kindlustustemuuseumi giid-kuraator Tõnu Pedaru.

Järgmisel laupäeval saab aga kõike teada keskaegsest linnamüürist ja tornidest. Muide, võrreldes teiste Euroopa linnadega, on Tallinna kaitserajatised väga hästi säilinud paljuski tänu kogetud vaesusele. Nimelt 19. sajandil, mil mujal Euroopas sarnaseid hooneid peeti lammutamiskõlblikuks, hakati Tallinnas ehitama nendesse tornidesse inimeste kodusid.

“Näiteks Neitsitorn oli omal ajal hoopis teistmoodi ümber ehitatud. See on unikaalne periood, kui linn vajas kasvavale elanikkonnale elamispinda, aga ei saanud laieneda just muldkindlustusvööndi tõttu, siis kasutati ära kõik keskaegsed tornid ja siia tulid inimesed elama, mis on üsna romantiline, ainulaadne,” ütles Pedaru.

Lähemalt saab kuulda juba linna kindlustuste laupäevadel, 11. ja 18. novembril algusega kell 13 Neitsitorni lektooriumis.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.