"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
GALERII. Nõmme tähistas linnaõiguste aastapäeva ajaloolise retke ja piduliku kontserdiga (0)
12. november 2023
Aleksandr Guzhov

12. novembril täitus 97 aastat päevast, mil Nõmme tõusis linna staatusesse. Kuigi 1940. aastast liideti Nõmme Tallinnaga peetakse senini tähtsaks linnaõiguste andmise aastapäeva.

Vaata galeriid (49)

Päeva tähistatakse iga-aastaselt vahvate tegevuste ja kontsertaktusega, kus antakse üle ka Nikolai von Glehni pronkskuju tublile Nõmme organisatsioonile või inimesele.

Kontsertaktusele eelnes väike jalutuskäik koos ajaloolase Leho Lõhmusega. Kell 13 alustatakse jaamahoone juurest. Uue traditsioonina seotakse retke käigus Nõmme skulptuuridele tähtpäeva puhul kaela sallid, mille kudusid päevakeskuste usinad käsitöölised. Rohevalged sallid saavad kaela jaamaülem, Nõmme Ema ja Nikolai von Glehn.

Kahetuhandendate aastate algusest on traditsioon, et Nõmme linnaosavalitsus annab linnaõiguste aastapäeval üle tunnustusauhinna. Selle pälvib inimene või organisatsioon, kes on Nõmme arengule kaasa aidanud või mõnel muul moel oma teoga silma paistnud. Mullu sai tunnustuse ja sellega kaasneva skulptor Aivar Simsoni loodud Nikolai von Glehni kuju vähendatud koopia Püha Johannese kool.

„Nõmmel ei ole aasta tegija valimine lihtne, sest aktiivseid ja tarku inimesi siin jätkub,“ tõdes Nõmme linnaosa vanem Karmo Kuri. Valik sai tehtud koostöös linnaosakogu, noorte osaluskogu, kogukonna ja eelmise aasta tunnustusauhinna esindajaga. „Tunnustust väärivaid inimesi, organisatsioone või tegusid on Nõmmel aga kordades rohkem. Tegusate ja silmapaistvate inimeste olemasolu inspireerib ning rajab teed järeltulevatele põlvedele. Usun, et tunnustuse saaja hääl jääb kõlama,“ lisas Kuri. Tunnustusauhind „Nõmme Aasta Tegu“ antakse üle kell 14 algaval kontsert-aktusel.

Aastapäevakontserdil esines suvel kooride maailmamängudel esikoha pälvinud naiskoor Kevad, mida juhatab Õnne-Ann Roosvee. Mitmekülgses kavas oli nii maailmamängudel esitatud teosed kui klassikalised isamaalised laulud. Kontsert oli kõigile tasuta.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.