"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
HEEROLD. Saksa saadiku residents - rokokoo, klassitsism ja imelised vaated pealekauba (0)
13. november 2023
Jüri Kuuskemaa tutvustamas Saksa suursaadiku residentsi. Kuvatõmmis

Pikal tänaval asuv Saksa saadiku residents tervitab külalist esmalt kitsukesevõitu koridoriga, mille äärde jääb garderoob. Ilmekust lisavad mõned graafilised lehed, millel on kujutatud aegumatuid Tallinna linnavaateid.

Mõlemale poole avanevad uksed jaotuvad kaheks: ühed juhatavad saadiku ametlikku residentsi, teised avalikesse ruumidesse. Trepp viib teisele korrusele, kus asuvad paraadruumid. „Massiivsed trepisambad ja vanamoelised aknad, sest see hoone on säilitanud põhiosas oma enam kui kahesaja aastase sise- ja väliskujunduse,“ jutustab Heerold ehk ajaloolane Jüri Kuuskemaa.

Mööblivalikus on rakendatud põhimõtet, et kõrvuti vanaaegsega on tubades ka täiesti moodsaid lisandusi – näiteks rokokoo stiilis kummuti peal seisev modernne lamp. „Minevik ja olevik ilusti sõbralikult käsikäes.“

Kogu ruumi peale heidab oma hooliva pilgu kunagine majaperenaine Isabella von Ungern-Srernberg, kelle portree ehib seina. Ametilt oli naine muide grafoloog ehk käekirjade uurija.

Hoone ühe kõige võluvama elemendina toob Kuuskemaa välja anfilaadi: kõrgete laiade uste vahelt paistab otsevaates järgmine ruum ja sellest omakorda järgmine ja järgmine. Kuni lõpuks tuleb aken, millest paistab linnamüür ja Lühikese jala väravatorn.

Sisustuse osas lisavad luksust traditsioonilise idamaise hõnguga vaibad, aga ka mitmed esemed, millest mõned võiksid vabalt kuuluda mööbliajaloo muuseumi. „Näiteks see tore kaunite lukusiltide ja käepidemetega kapp,“ osutab Kuuskemaa. Samas seisavad õhulisemad ja graatsilisemad, aga samuti 18. sajandi hõngu kiirgavad toolid, mis toodi siia otse Saksamaalt.

Peasaal on kõigist ruumidest kahtlemata suurim, valgustatud kolmest aknast. Pilku kergitades avaneb laekarniis koos hoolikalt restaureeritud klassitsistlikus stiilis ornamendiribaga. Esialgne mööbel on muidugi aegade jooksul kaduma läinud, nagu ka küttekolded. „Seal, kus praegu on mõlemal pool peeglid, olid ilmselt kaminad, mis ruumi nii valgustasid kui soojendasid.“

Peale rokokoo stiilis peeglite on enamik sisseseadet ruumis uus – kui jätta välja seina ehtiv 18. sajandist pärit gobelään, mis kujutab episoodi Rooma ajaloost, kus naised meeste vastu mässama hakkasid.

Viimane tuba anfilaadis on söögisaal ehk kostitusruum, milles annab tooni kaasaegne mööbel ning seintel ka abstraktne kunst.

Kogu elamise sättis ilusasti paika pärast eesti Taasiseseisvumist Saksamaa esimene Eesti saadik Henning von Wistinghausen. Sellesama Isabella von Ungern-Sternbergi, kes ülevalt portreelt alla kiikab, lapselaps.

Märksõnad:
Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.