"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Teadur Ago Samoson: e-hääletus on siiani seisnud vaid valijate usaldusel. Inimestel peab olema ülevaade oma hääle saatusest (25)
15. november 2023
Kui inimene valib endale näiteks toitu, mõjutab see tema enda ja kaudselt ka ta lähedaste heaolu. Riigikogu valimistest sõltub aga kogu riigi käekäik. Seepärast peaksid e-valimised olema senisest läbipaistvamad ja turvalisemad. «Igale valijale tuleb anda varjunimi. Eelvalimiste aega võikski kasutada valijanimekirjade kontrolliks ja varjunimede jagamiseks,» soovitab Samoson. Foto: erakogu

“Iga algtasemel programmeerija oskaks valija ekraanile kuvada: “Erakond X: 102 mandaati”,” räägib meie e-valimiste turvalisusest ja hääletustulemuste sobivaks kujundamisest Tallinna tehnikaülikooli küberneetika instituudi juhtivteadur Ago Samoson. “Vihakõne seaduse asemel peaks mõtlema nn infooperatsiooni seadusele, mis keelaks ühiskonna võimaliku mõjutamise valimiste eelsel ajal. Ka korduvhääletusest tuleks loobuda.”

Lisaks e-hääletustele arvutis käib juba arutelu selle üle, et lubada tuleks ehk ka valimisi mobiiltelefoni abil. Samas ei ole seni selge, mis tegelikult e-häältest saab ja kuivõrd peab kartma e-hääletamise eest vastutajate ja tarkvara sekkumist valimistulemustesse. Kuidas muuta e-valimised usaldusväärsemaks?

Näeme praegu patiseisu riigikogus, sest opositsioon ei taha tunnistada valimiste tulemusi, kuna e-valimised pole kontrollitavad. Kuidas olukorda lahendada?

Paberhääletamise korral käib kõik põhimõtteliselt ühes kohas – tuvastamine, kabiinid, kast, häältelugemise laud.  See on väga ülevaatlik ja kontrollitav. E-valimised nihutasid aga tuvastamise ja hääle andmise kogu rituaalist välja, valija koju. Hääle salvestamine ja lugemine jäid kuhugi mujale ja ülevaade kadus. Selle ülevaatlikkuse võib ja peab taastama ka valija kodus, kui e-valimistega edasi minna. E-valimised on siiani seisnud ainult valijate usaldusel ja see tekitabki probleeme, mis võivad päädida ka patiseisuga parlamendis, ning ainult opositsiooni selles süüdistada ei ole õiglane.

Ehk siis paberil hääletamine ja e-hääletamine pole ühetaolised. Kas üldse on võimalik muuta paberhääletus ja e-hääletus ühetaolisteks?

Tädi Maali ja riigikohus mõistavad sõna “ühetaoline” erinevalt. Õigus on kohtul, aga tõde tädi Maalil. Rahva kõnepruuk on see, mis määrab sõnade tähenduse ja keele, mille säilimise nõue on otseselt kirjas põhiseaduse preambulas ja mida riigikohus peaks kaitsma, mitte moonutama. Õigusmaailmas on veel see printsiip, et kaheldavuse korral jääb õigus nõrgemale osapoolele.  Antud juhul siis tädi Maalile ja onu Arnoldile. E-valimiste ja pabervalimiste ühetaoliseks muutmine on täiesti võimalik, aga lähtuda tuleb digimaalima loogikast. E-häälte lugemine ja kontroll on praegu palju keerukam kui paberhäälte puhul, aga seda saab lihtsustada.

Tädi Maali ja riigikohus mõistavad sõna “ühetaoline” erinevalt. Õigus on kohtul, aga tõde tädi Maalil.

Olete öelnud, et praegused e-valimised on oma kontrollimatu tsentraliseeritusega igasugustele terroristidele ning autokraatidele paras laboriharjutus. See pole enam isegi usalduse küsimus, vaid demokraatlikus riigis täiesti kohatu. Miks nii?

Me paneme valimiskomisjoni liikmed väga pingelisse seisu lausa seadusega. Valimiste rünnet võib teha näiteks nende pereliikmete kaudu või muul moel ähvardades, või siis ka meelitades. Isegi kui seda ei juhtu, võivad üllatuslikud valimistulemused tekitada komisjoni liikmete suhtes kahtlusi, mida nad ei saa usutavalt ümber lükata, ka see on õigustamatu ning demokraatlikku riiki sobimatu stressifaktor.

Te olete optimist ja usute, et e-valimised on võimalik muuta algusest lõpuni kontrollitavaks. Kuidas see võimalik oleks?

Eelkõige on vaja vettpidavaid valijate nimekirju. Need peavad vastama tegelikkusele. Ja igale valijale tuleb anda varjunimi. Eelvalimiste aega võikski kasutada valijanimekirjade kontrolliks ja varjunimede jagamiseks. Häälte sisestamine toimuks valimispäeval. Antud häälte salvestamiseks tuleks minna üle näiteks samale tehnoloogiale, mida kasutatakse bitcoini tehingute fikseerimisel. Mõte on selles, et iga hääletamise toimingu andmed krüpteeritakse ja sellest tehakse ka unikaalne kontrollsumma, mis lisatakse järgmise toimingu andmetele, ja nii edasi kuni viimase valijani välja. Tulemuseks saab igas valmisjaoskonnas häälte nn räsiahela, kuhu ei saa midagi lisada ega ära võtta. Hääled on nööristatud nagu Münchhauseni pardid. Neid räsiahelaid võib jagada häälte lugemiseks peale valimiste lõppu kasvõi Putinile, kui ta veel elus on. Häälte jaotuse informatsiooni saab kätte võtmega, mille tarkavara genereerib iseseisvalt ja avalikustab kella kukkudes. Iga valija saab varjunime all veenduda oma hääle õigesti lugemises privaatvõtmega. Märgiksin, et kuigi mulle oleks selline kondikava sobilik, ei pruugi ta olla kaugeltki parim, tegemist on ikkagi miljoneid maksva tööga, mida leheserval ära ei rehkenda.

Juba 2001. aastal soovitasid Tanel Tammet ja Hannu Krosing riigile järelkontrolli, mis tähendab juhusliku valimi võtmist e-hääletanutest, nendega kontakti võtmist ja teatud küsimuste esitamist hääletamise kohta. Kõigile hääletajatele antakse kontrollsumma, mis sisaldab krüpteerituna tema hääle sisu. Kas see oleks õigustatud ja tehtav ka tänapäeval?

Jah, ka minu tagasihoidlikku arvamust mööda on see õigustatud, vähemalt poole rehkendusena. See resoneerub  ka valijale varjunime andmisega. Aga ikkagi tekib küsimus, kui palju zombisid on veel lubatud avastada, enne kui valimised tühistada. Seega peaks mõtlema hoopis valimisnimekirjade eelkontrollile.

Kas tõesti kogu valimistulemuste analüütika on siis e-valimiste tulekust peale olnud vaid hüpoteetiline meelelahutus, nagu te ühes artiklis väitsite?

Häälte jaotuse informatsiooni saab kätte võtmega, mille tarkavara genereerib iseseisvalt ja avalikustab kella kukkudes.

Paraku jah. Tõestatult usaldusväärseid andmeid ju ei ole. Tagantjärgi tarkus on suuresti meelelahutus isegi siis, kui need andmed oleksid. USA valimised võideti palju väiksema häälte enamusega, kui oli häälte jaotuse statistiline standardhälve osariikide lõikes. Olin ise USA Ülemkohtu õue peal, kui loeti uuesti ja uuesti üle Bushi ja Gore’i valimissedeleid, vahe oli ju imepisike. Reportereid oli rohkem kui piketeerijaid või muidu huvilisi. Seega võib öelda, et tulemused olid küll juhuslikud, aga meedia vajab teemat. Muidugi peaks vihakõne seaduse asemel mõtlema nn infooperatsiooni seadusele, mis keelaks ühiskonna võimaliku mõjutamise valimiste eelsel ajal.

Vabariigi valimiskomisjoni ja riigi valimisteenistuse koosseisus on IT-kompetentsiga vast ainult üks liige. Ülejäänud 15 vastutaja jaoks on e-valimiste tehnoloogia üks must kast. Samuti tavalise valija jaoks. Ühtpidi võib öelda, et autojuht ei peagi olema tänapäeval mehaanik ja teadma sõiduki kõiki peensusi, et autoga turvaliselt sõita. Samas võib asjatundmatus tuua kaasa häälte varastamist, lisamist, häkkerite salajasi rünnakuid, ilma et keegi komisjonist või veel vähem valijatest seda taipaks.

Auto on siiski juhi täieliku kontrolli all, keerates rooli paremale ei lähe ta kunagi vasakule. Samasugune kontroll on võimalik saavutada ka e-valimiste üle. Aga kes tahab tõesti teada, miks auto ilma hobuseta üldse liigub, saab  uurida ka tehnilisi jooniseid ehk kogu tarkvara koodi, mis valimistel on kasutuses. See ei kompromiteeri kuidagi valimiste salajasust. Natuke lihtsustatult seletades on tarkvara üks käskude rida, näiteks: liida kaksteist arvu kokku. Me ei tea, mis need arvud konkreetselt on, aga me teame, mida nad peavad tähendama. Näiteks  valimisringkondades partei X poolt antud hääled, ja me teame, et nad liidetakse alati, ja summasse ei tule midagi muud juurde. Veelgi enam, seda autojuhtimist võiks saada igaüks ise proovida, installeerides tarkvara oma arvutisse.

Usalduse saavutamiseks e-valimiste suhtes on Holger Lippmaa sõnul oluline kogu süsteemi avatus ja verifitseeritavus. Nii e-valimiste süsteemi teoreetilised alused kui ka kasutatava tarkvara lähtekood peavad olema kõigile soovijatele nii Eestis kui ka välismaal  kättesaadavad. Miks seda seni ei ole tehtud?

Minu teada pole kättesaadav ainult valijarakenduse lähtekood. Aga ka ülejäänu on vidinate ja kulinate ning konkreetse tehnilise kontseptsiooni tõttu eemaletõukavalt mahukas ja keeruline. Isegi kui audiitorid üle kullata, ei oleks nad eriti entusiastlikud selle tüütu ja tegelikult välditava töö tegemisel, kui võtta kogu paketi lähtekohaks kontrollitavus.

Valijarakenduse salastamine on üldse kahe otsaga asi, igasugune salastamine antud juhul tekitab rohkem probleeme kui lahendusi. Ka salajase koodi koostajad satuvad võimaliku ründe märklauaks nagu valimiskomisjoni liikmed. See ei sobi demokraatiasse.  Võimalikest riskidest saaks üle igale valijale varjunime andmisega.

IT-asjatundja Märt Põder on lausunud, et turvalisuse tõstmiseks peaks uurima, mismoodi on tarkvara ehitatud, sest hiljem ei ole süsteemis midagi näha ja tavaliselt tekivad probleemid juba tarkvara ehitamise ajal. “Tagauksed ja deemonid ehitatakse ju süsteemi sisse,” on rõhutanud ka IT-asjatundja Tarmo Kaldma. Kui suur oht see kõik on?

Tõesti, tarkvara reverse engineering on praktiliselt võimatu. Töötamise ajal kasutavad arvutiprotsessorid masinkeelt ja selle tagurpidi lugemine käib üle jõu isegi tehistaibule, kui tahta kontrollida ka operatsioonisüsteemi. Tuleb panustada tarkvara installeerimisele. Kasutatava tarkvara lähtekoodi saab avalikustada, selle saab panna mitmekordselt eri arvutitesse ja võrrelda tulemusi. Kui asju õieti teha, siis jääb oht sama suureks kui arvutamine Exceli tabelis.

Ehk siis sisuliselt olematuks. Samas me ei tea praegu üldse, mida e-valimissüsteemi haldajad teevad. Neil on ilmselt päris lihtne vastavalt vajadusele hääli muuta?

Jah, see on vahva väljakutse IT sektorile. Kahjuks on süsteemi arendajad takerdunud paari detaili nagu häälte saladuse kaitse ja jätnud suure pildi, kus kõik need võimalused varitsevad, valimiskomisjoni hooleks. Iga “Hello world” tasemel programmeerija oskaks selle viimase tõe arvuti ekraanile kuvada: “Erakond X: 102 mandaati.”

Te olete selle poolt, et pabervalimised tuleks teha ühetaolisteks e-valimistega, mitte üritada tulutult vastupidist. Kabiinis antakse hääl nii, et see siseneb kohe ühtsesse (e-häälte) registrisse, samas asuv printer trükib välja ka hääletussedeli, mille valija saab lasta valimiskasti. Sel moel muutub ühetaoliseks ka häälte lugemine ja pole enam võimalik kahtlustada mitu tundi hiljem saabuvat “järeleaitamist” e-häältega. Sedelite ülelugemist võib siis kasutada (pisteliseks või vajaduspõhiseks) järelkontrolliks. Kui teostatav see oleks ja miks võib sellele kohata riigi vastuseisu?

See nõuaks igasse valimiskabiini umbes sellist aparatuuri nagu iseteenindav kassa, mis võib olla tehtud ka väga tagasihoidliku arvuti baasil. E-valimiste peamine argument on esindusdemokraatia (osaline) asendamine otsedemokraatiaga, mis tõstab rahva kaasatust ning vähendab ka infooperatsioonide ja juhuslikkuse mõju. Autokraatlikus suunas liikuv riik seda ei soovi. Võib-olla kellelegi meeldib ka kangesti vaadata, kuidas talle niiske näpuga sedelikesi kokku loetakse.

Kas siis eelvalimisi ei olekski ja kõik peaksid ikkagi valmispäeval valimisjaoskonda minema? Või on see ainult esialgu nii?

Kuigi ma olen üsna palju programmeerimisega tegelenud, isegi masinkoodis, millest praegune IT-põlvkond pole võib-olla kuulnudki (kuigi see just toimetab igas arvutis), ei söanda ma siiski väita, et kohe kõik õigesti satub. Lisaks veel seaduste jälgimine, millega, nagu näeme, on isegi riigikohtul raskusi. Seega peaks alustama üsna konservatiivselt, jälgides tavalist pabervalimiste protokolli ja dubleerides hääled digikeskkonda.

Korduvhääletamine rikub samuti valimiste ühetaolisust. Pealegi – see ei täida eesmärki ega likvideeri häälte müümist. Selleks piisab dokumentide “hoiule” andmisest. Kas hääle muutmise võimalus tuleks kaotada või mida muud sellega tuleks ette võtta?

Häälte muutmise põhjusena olen näinud ainult ostmise välistamist, mida aga sellega ei tagata. Aga kindlasti on see suur tehniline komplikatsioon, eriti kui tahta veel valimisi kergesti kontrollitavaks teha. Korduvhääletamisest tuleb loobuda.

Miks e-hääled alati ülikiiresti hävitatakse, kui need loetud on? Mis kahju saab enam teha, kui hääletustulemused on nagunii juba ametlikult kinnitatud?

See imelik hävitamine tuleneb vist tahtmisest tagada “ühetaolisus”, kuna seaduse kohaselt hävitatakse ka paberhääled. Aga kuna praeguse tehnoloogia igal tasemel on e-valimiste kontroll palju keerulisem ja aeganõudvam kui paberhääletusel, siis jooksevadki suusad risti.

Miks e-hääled tulevad hiljem kui paberhääled, kuigi loogiline oleks vastupidi? Nii jääb alati mulje, et e- häältega saab “vale” tulemust korrigeerida.

Jah, neid kahtlust süvendavaid muljeid on ridamisi. Aga kordan veel: meil ei ole avalikke tõendeid ei “korrigeerimise”, ei korrektsuse kohta. Meie hääled on Schrödingeri kassi kastis*.

Miks teised riigid pole siiski e-valimisi rakendanud – kas seetõttu, et neil pole ID-kaarti, nagu mõned väidavad?

Pigem selle tõttu, et e-valimisi lihtsalt pole nii väga vaja. Pabervalimised ajavad asja ära. Teaduskirjandusest paistab siiski silma et agaramalt tegeldakse teemaga arenguriikides, kus just pabervalimiste logistika on problemaatiline.

  • Schrödingeri kass on mõtteline eksperiment, mis illustreerib superpositsiooniprintsiipi, ehk seda kuidas objekt saab olla korraga mitmes teineteist välistavas olekus. Mõttelises eksperimendis tekitatakse süsteem, kus hüpoteetiline kass on suletud kasti sees korraga nii surnud kui ka elus. Selle mõttelise eksperimendi pakkus välja Austria füüsikateoreetik Erwin Schrödinger 1935. aastal eesmärgiga näidata kvantmehaanika ebatäiuslikkust üleminekul mikromaailmast makromaailma.

Programmeerimise ja materjalide ekspert

  • Ago Samoson on Tallinna tehnikaülikooli küberneetika instituudi juhtivteadur.
  • Samoson omandas doktorikraadi 1984. aastal Tartu ülikooli füüsika instituudis. Tema peamised uurimisvaldkonnad on olnud raadiospektroskoopia arendamine ja sellega seotud füüsikaliste printsiipide mõistmine, programmeerimine, aparaadiehitus ja materjaliuuringud.
  • Samoson on pälvinud 2006. aastal riigi teaduspreemia innovaatilise tooteni viinud väljapaistva teadus- ja arendustöö eest, 2001. aastal Valgetähe ordeni III klassi ja 1997. aastal riigi teaduspreemia täppisteadustes.
Kommentaarid (25)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Ann
21. märts 2024 06:53
I have finally recovered all the lost crypto which i made to some fake crypto trading company with the help of SWIFT RECOVERY, a very reliable and trusted financial recovery agency. After months of waiting for this company to accept my withdrawal request which they denied, They locked my account and stopped responding to my mails. This agency helped me to recover all my money from them. They are so trusted and honest. All thanks to SWIFT RECOVERY and you can contact Them via em ail on swiftrecoveryservice006@gmail.com WhatsApp +1 (786) 684-0501
Patricia Tyler
20. märts 2024 00:09
RECOVERING LOST, HACKED, OR STOLEN BITCOIN / WIZARD WILLIAMS RECOVERY My Bitcoin wallet was hacked by fraudulent blockchain impersonators on Instagram who claimed to be from Blockchain. I was deceived into believing they were from Blockchain and gave them access to my wallet, stealing a total of 7.6859 BTC. It was all I had left in finances, so I was stunned and on the verge of unconsciousness. After that, I did my research online and discovered a post review about Wizard Williams Recovery specialist. I explained my loss in a direct message to the specialist. So, in just two days, he assisted me in getting my bitcoin back. His knowledge enabled me to identify the offenders and assisted me in launching the rehabilitation scheme. and because of his knowledge, the perpetrators were also identified. I hope that I was also able to assist someone. Get in contact with Wizard Williams Recovery Specialist if you want to get your money back from any online scam. Email: wizardwilliams@mail.com or via; Whatsapp: +4,9,1,7,6,1,2,4,5,2,0,6,6.
Wendy Wallace
17. märts 2024 04:59
After becoming a victim of a cryptocurrency scam and losing USD246,000 worth of bitcoins through a woman i met on social media, I embarked on a desperate search for a trustworthy recovery solution. My quest led me to Refundd Polici Asset Recovery Services. Despite initial skepticism and doubt, I decided to contact them via email at Refunddpolici (@) Gmail (Dot) com and via WhasApp at +1 (605) 963-9055. To my surprise, their team not only responded promptly but also demonstrated an exceptional level of expertise and professionalism. They meticulously guided me through the recovery process, ensuring I comprehended each step along the way. Their swift and efficient services surpassed all my expectations. Thanks to Refundd Polici Asset Recovery Services, I successfully recovered 100% of my lost funds. Their unwavering commitment to assisting victims of cryptocurrency scams sets them apart in an industry filled with deceitful recovery firms. I wholeheartedly endorse their services to anyone facing a similar predicament.
Rafael Vadik
14. märts 2024 22:44
CONSULT A CERTIFIED CRYPTO RECOVERY EXPERT \ CAPTAIN WEBGENESIS. The Ultimate Guide to Funds Recovery: How Captain WebGenesis Team Can Help You Fight Crypto Scams The rate of people seeking information on how to retrieve their lost cryptocurrency is highly increasing. Despite the fact that many people are duped by fraudulent bitcoin scams, many of them continue to believe that stolen money cannot be recovered. I experienced a similar experience. I had lost a significant amount of money to a fraudulent Crypto investment business. After conducting some google research on how to get aid in recovering my stolen Crypto, I came across a forum post about Captain WebGenesis, a cyber savvy Crypto recovery specialist. I quickly sought the Expert's advice. Captain WebGenesis was able to retrieve 90% of my lost funds within 42 hours, much to my surprise. I will forever be grateful to Captain WebGenesis for saving me from the disgrace of depression and financial ruin. Contact Info; Mail Add; (captainwebgenesis(@)hackermail.com) Whatsapp; +1 (701)314-2729. Learn More; Website; https://www.captainwebgenesis.com
Rachel Janeville
12. märts 2024 15:55
Losing my job was a devastating blow, and just when I thought things couldn't get any worse, I found myself grappling with an even more distressing situation. A week after being laid off, I fell victim to a ruthless cyber attack that wiped out my Bitcoin account, draining it of its $30,000.00 worth of digital currency. The feeling of betrayal and devastation was overwhelming, as I struggled to come to terms with the magnitude of the loss. The hackers had managed to gain access to my Bitcoin account credentials, leaving me feeling utterly vulnerable and exposed. It was a violation of not just my financial security, but also my sense of trust and privacy. The realization that my hard-earned savings had been plundered by faceless criminals left me reeling with shock and disbelief. In my darkest hour, a friend reached out with a glimmer of hope. They referred me to Spyware Cyber, a renowned asset recovery team specializing in combating cybercrime. With little left to lose, I reached out to them, sharing all the necessary information about the incident in the hopes of finding some semblance of justice amidst the chaos. To my amazement, the team at Spyware Cyber sprang into action with unwavering determination. Utilizing their advanced technology and expertise, they embarked on a relentless pursuit to track down the hackers and recover my stolen bitcoins. It was a race against time, but their commitment to helping victims like myself never wavered. Days turned into weeks as the investigation unfolded, each moment filled with uncertainty and anxiety. But finally, after what felt like an eternity, I received the news I had been desperately hoping for – Spyware Cyber had successfully traced the hackers and recovered my stolen bitcoins. The sense of relief and gratitude that washed over me was indescribable, as I realized that justice had finally been served. However, the assistance provided by Spyware Cyber didn't end there. In addition to recovering my lost funds, they also helped me secure my digital access reliably, providing invaluable guidance and support to prevent future cyber attacks. Their dedication to their client's safety and well-being is truly commendable, and I am forever grateful for their unwavering commitment to helping individuals like myself navigate the complexities of cybercrime. In the aftermath of this harrowing experience, I am filled with a newfound sense of resilience and determination. While the scars of the past may never fully heal, I take solace in knowing that I have the support of organizations like spyware(@)cybergal . com, to help me rebuild and reclaim my financial freedom.
Bastian Havertz
4. märts 2024 23:53
THE GREATEST CRYPTOCURRENCY RECOVERY AGENCY IS WIZARD WILLIAMS RECOVERY Do you require assistance getting back your lost or stolen ETH, Bitcoin, or other cryptocurrency? Visit Wizard Williams Recovery; they are the greatest, most legitimate, and safest Bitcoin recovery agency on the internet. It appeared impossible to get my lost Bitcoin back, but with the aid of Wizard Williams' recovery and his committed team, it eventually became possible. Wizard Williams' deep expertise and steadfast quest for justice worked out, enabling me to completely retrieve all that was lost. I will always be appreciative of their assistance, and I totally recommend Wizard Williams' recovery services to anybody who finds themselves in a comparable circumstance. They won't let you down, I assure you. Email address : wizardwilliams@mail.com WhatsApp: +4,9,1,7,6,1,2,4,5,2,0,6,6.
Marie Paulina
1. märts 2024 23:05
TOP SERVICES FOR CRYPTOCURRENCY RECOVERY. Hello, I'm Marie Paulina from Austria. Can you just picture how delighted you are to encounter the most talented hackers who can help you? Just last month, I lost all of my Bitcoin, but trust me, my hopes were revived when I met with Wizard Williams Recovery Services. I find it incomprehensible that they have to work relentlessly to get my $147,000 worth of Bitcoin. It only took them forty-eight hours to get it recovered.I am grateful to WIZARD WILLIAMS RECOVERY SERVICES for their exceptional efforts. Prior to their intervention, I had no idea that an effective digital currency recovery method actually existed. They offered me renewed optimism and assisted in turning my misery into a testimonial. Make a request for help from them, and your grief will transform into excitement. Email: wizardwilliams@mail.com WhatsApp: +4,9,1,7,6,1,2,4,5,2,0,6,6.
Recovery Intel
26. veebr. 2024 13:29
ARE YOU A VICTIM OF INVESTMENT OR NFT SCAM? DO YOU WANT TO INVESTIGATE A CHEATING SPOUSE? DO YOU DESIRE CREDIT REPAIR (ALL BUREAUS)? SCHEDULE A MEETING WITH AN ETHICAL HACKER ASAP TO GET STARTED. Let us show you the art of Ethical Hacking….! EMERALD HACKS is a financial regulator, PRIVATE investigation and funds recovery body. We specialize in cases as regards ETHICAL HACKING, CRYPTOCURRENCY, FAKE INVESTMENT SCHEMES and RECOVERY SCAM. We are also experts in CREDIT REPAIR, we analyze what’s impacting your score. All software tools needed to execute RECOVERIES from start to finish are available in stock. Kindly NOTE that the available tools does NOT apply to CREDIT FIX. Be ALERT to FALSE reviews and testimonies on the internet, the authors and perpetrators unite to form a syndicate. Contact our team as soon as you can via the email address below to book a mail meeting with an ethical hacker. emeraldhacks(.)org@gmail(.)com Stay Safe out there !
Rosemary Harper
20. veebr. 2024 14:44
IF YOU HAVE BEEN SCAMMED OF BITCOIN OR ANY OTHER CRYPTOCURRENCY, GET ASSISTANCE FROM THE WIZARD WILLIAMS RECOVERY TEAM. Scams involving bitcoin are getting increasingly sophisticated, and a lot of people fall for them. It can be rather frustrating, but if you've fallen for a bitcoin or USDT scam, don't feel guilty. Instead, report the incident, , and seek the assistance you require. get your money back from fraudsters or Bitcoin, USDT, or other cryptocurrencies. The legitimate procedure to recover your stolen or defrauded money is to visit Wizard Williams Recovery Team if you have ever been the victim of a scam and would like to get your money back. I once lost roughly $210,000 in early January to a fraudulent broker who assured me of a 100% monthly return on my investment. A few days later, I realised that it was a dubious investment, and I started to worry that my money was lost. Fortunately, a close friend introduced me to Wizard Williams Recovery Team, and this team was able to fully recover my stolen funds in a matter of hours.I hired them, and this has been the best online service I've ever had. The agency is worthy of the great reviews they have received here. For comparable assistance, get in contact right away at: Email: Wizardwilliams@mail.com WhatsApp:  +4,9,1,7,6,1,2,4,5,2,0,6,6.
Ryan Zug
2. veebr. 2024 23:59
Lõpuks ometi usaldusväärne ja tõhus teenus, millele saan loota! Võin vaid ette kujutada, kui paljud inimesed on hädas krüptoprobleemidega ega ole tõenäoliselt ka kindlad, kas nad suudavad leida praktilisi lahendusi. Siin astub Space Spy Recovery õigustatult pildile kui parim teenusepakkuja ja nende võime aidata tagasi saada 550 000 eurot, mille ma veebipõhise krüptovaluutavarguse tõttu kaotasin, kinnitab selgelt nende väidet! Space Spy Recovery tuli mulle appi! Võtke ühendust tasuta: E-post: soacespy@hackermail.com WhatsApp: +1 (458) 313 9075 Telegramm: @spacespy65
Jackson N
31. jaan. 2024 20:49
How To Track Down And Recover Lost Hacked Or Stolen BTC//ETH - Captain WebGenesis. Hello everyone. I'm Jackson, and I wanted to sincerely thank the woman who commented about how she was able to get her bitcoin back into her wallet with the assistance of CAPTAIN WEBGENESIS. Coincidentally, I was having a similar issue, so I had to contact the expert right away to get help getting my money back. It is with great satisfaction that I attest to the fact that CAPTAIN WEBGENESIS comes highly recommended for any type of Bitcoin recovery services. I was able to get back all my lost funds in a short period of time. I recommend CAPTAIN WEBGENESIS to all victims who have fallen prey to these online Ponzi schemes. (Captainwebgenesis@hackermail.com) or WhatsApp; +1(701)(31)4-27-29 Visite; www.captainwebgenesis.com
Claus Rosenkide
22. jaan. 2024 13:04
When it comes to cryptocurrency services, particularly unblocking or restricting accounts and retrieving lost bitcoin or other digital currency, Space Spy Recovery is the greatest. I mention this because, despite the fact that I didn't approach them first regarding the $224,000 I had lost through Bitcoin, they were the ones who were able to assist in getting the money back, and their assistance was quick and easy in contrast to businesses that weren't even able to assist. For such services, give it a try, and I'm sure you'll return feeling grateful. You can reach them directly at soacespy@hackermail.com.
Noor Janko
15. jaan. 2024 14:02
ARE YOU A VICTIM OF CRYPTO SCAM? HERE IS HOW TO RECOVER STOLEN CRYPTOCURRENCY. How To Recover Lost Or Stolen Crypto Assets- Captain WebGenesis. Investing in cryptocurrency has grown in popularity as a way for people to diversify their portfolios. But the popularity of digital currency also means a higher chance of fraud and theft. Numerous people have been duped by fraudulent investment firms, leaving them deeply in debt and hopelessly miserable. But if you fall prey to a cryptocurrency scam, Captain WebGenesis is a top cryptocurrency team that specializes in assisting companies and people in getting their stolen or lost cryptocurrency assets back. Their team of professionals tracks and traces stolen cryptocurrencies using state-of-the-art technology and industry experience, increasing clients' chances of recovery. Contact Info; Whats App; +1(701) 314-(27)29) Email;Captainwebgenesis(@)hackermail.com Visit; Captainwebgenesis.com Remember To mention Noor Janko Recommended You.
Jacalyn Armstrong
13. jaan. 2024 00:40
It will be bad to keep this alone to myself. I came across the best  Advance ATM CARD hacker  who really helped me to get 200,000 dollars which has a 5,000 daily withdrawal limit, they are very honest and diligent in their work. All I did was to order for the ATM card  and  after  4 working days  I received my own ATM card from the delivery company with the card pin number. To my greatest surprise, the ATM card works at the ATM machine in my country   . Contact her via: advanceatmcard@gmail.com WhatsApp number +33758779954  
Simon Potter
11. jaan. 2024 14:20
Who Is The Best Bitcoin Recovery Expert To Recover Lost Cryptocurrency? I've been following crypto trading since I first got to learn about it. I finally decided to get involved in it, so I took money from my savings and invested $68,000 with a Crypto trading platform. Along the way, everything appeared well and my profits accumulated as promised, until one day I couldn't access the crypto account and was forced to pay unknown hefty taxes to take my winnings. I was enraged and nearly lost control of the situation until I came upon an article about CAPTAIN WEBGENESIS and how he assisted with cases like mine. I contacted the Expert and explained my case. He obviously asked for some information about my crypto account, which I was able to provide. Within a short period of time, CAPTAIN WEBGENESIS was able to recover every bit of my funds. CONTACT INFO ; Whatsapp;+1(701)314-2729. Email; Captainwebgenesis@hackermail.com Simon Potter, Business Analysts, Seattle Washington DC.
Lauren Smith
9. jaan. 2024 13:06
I would without reservation recommend working with Advance ATM Card. I got my Program Blank ATM card from them. They are the best hacking company so far, their email:  advanceatmcard@gmail.com   contact them and get a hack card that is capable of withdrawing money from any ATM machine and make a lot of money. Thank you Advance ATM Card Company for helping me . contact them at   advanceatmcard@gmail.com WhatsApp number +33758779954
Imelda Vazquez
8. jaan. 2024 18:55
After losing $850,000 in Bitcoin to a scammer posing as a business associate, I had an experience that I never would have imagined might be detrimental to my investment. I had read about it online, so my only option was to look for a reputable company to assist with a potential solution. I contacted Space Spy Recovery, and they went above and beyond my expectations by helping me recover my lost money with just a few information requests. I would highly recommend them to anyone in need of such services. Details for getting in touch: Email: soacespy@hackermail.com, Whatsapp number :+44 7464119133
Sheillah Khasuti
30. dets. 2023 00:24
HOW MIGHTY HACKER YURI HELPED ME RECOVER $45,000 BACK Hello everyone am Sheillah from Las Vegas. When it comes to recovering lost cryptocurrency, MIGHTY HACKER YURI, is the greatest. They have the most skilled bitcoin recovery specialists to handle your request and address any issues you may be having with bitcoin recovery. In order to provide their clients the most value for their hard-earned money, they create custom asset recovery plans that fit their budgets and take into consideration each unique facet of their cases. Professional licensed blockchain developers with extensive knowledge of the cryptocurrency field and the ability to provide further crypto recovery services make up their team of cryptocurrency recovery professionals. E-mail: Mightyhackeryuri@proton.me
Khasuti Sheillah
29. dets. 2023 15:51
HOW MIGHTY HACKER YURI HELPED ME RECOVER $45,000 BACK Hello everyone am Sheillah from Las Vegas. When it comes to recovering lost cryptocurrency, MIGHTY HACKER YURI, is the greatest. They have the most skilled bitcoin recovery specialists to handle your request and address any issues you may be having with bitcoin recovery. In order to provide their clients the most value for their hard-earned money, they create custom asset recovery plans that fit their budgets and take into consideration each unique facet of their cases. Professional licensed blockchain developers with extensive knowledge of the cryptocurrency field and the ability to provide further crypto recovery services make up their team of cryptocurrency recovery professionals. E-mail: Mightyhackeryuri@proton.me
Steven Boltz
21. dets. 2023 13:52
Olen hinnanguid andes alati oma instinktidele toetunud ja nagu iga halb valik, tundub binaarsete optsioonidega kauplemine liiga hea, et tõsi olla. Kuid me tegeleme sellega meeleheitest või püsivast probleemist, mis vajab rahalist lahendust. Seekord puudutab teema investeeringut, mille eesmärk oli suurendada minu sissetulekut, kuid mille asemel kulus mu varandust. Töötan lasteaiaõpetajana ja olen alati soovinud oma ajaga suuremat vabadust. See sundis mind otsima muid sissetulekuallikaid ja kuna teadsin binaarsete optsioonidega kauplemisest veidi, siis olin veendunud, et sellesse investeerimine suurendab minu sissetulekut. sobivast allikast. Kahjuks sattusin ma valedesse kätesse. Maakler, kes tundus selles valdkonnas teadlik olevat, julgustas mind nende juurde investeerima ja tegi kõik endast oleneva, et hoida mind investeerituna. Lõpetasin kõik, kui paar päeva pärast minu taganemistaotluse rahuldamata jätmist oma varast ilma jäin. Esimesel korral keelati mul juurdepääs ja ma olen kindel, et see ei kuulunud tehingunõuete alla, kuid teisel korral paluti mul tehingu lõpuleviimiseks tasuda. Mõni kuu hiljem oli arm endiselt väga suur seal mu mõtetes. Tahtmata seda ignoreerida, hakkasin otsima lahendust – mis tahes meetodit, kuidas oma kontole tagasi pöörduda ja raha tagasi saada. Pärast küberkiusajate väljapressimise ohvriks langemist seisin silmitsi mitmete takistustega lahenduse otsimisel, kuid jätkasin. kuni sattusin KOSMOSPIIRJA juurde. Asjaolu, et Space Spy suutis vaatamata kõigele, mida olen läbi elanud, ja aja möödumisele mu vara hõlpsalt kätte sai, teeb mind väga tänulikuks, et nendega kokku puutusin. Soovin, et saaksime neid nähes või rikkumist kahtlustades tuvastada pettusi, kuid see on peaaegu võimatu, sest petturid ootavad pidevalt löögivõimalust. Võtke kohe ühendust Space Spyga numbril +44 7464119133 WhatsAppi kaudu või meili teel aadressil soacespy@hackermail. com, kui me ei suuda neid peatada. Kui ei, siis saame neist vähemalt nende abiga jagu.
Vello
22. nov. 2023 15:17
Tegelikult on selles artiklis üsna mitmeid valesid. 2 neist on lihtne ümber lükata. 1. Valimisteenistuses on täiesti olemas IT kõrgharidusega inimesed. 2. Kuna ei artikli autor ega lugupeetud teadur ei ole valimisprotseduuriga tutvunud, on tõesti keeruline aru saada, miks E-hääled ei tule enne tavahääli. Ja vastus: Sest e-häälte sertifikaatide kehtivuse kontroll ning häälte anonümiseerimine ja dekrüpteerimine võtab kasutada olevate arvutusvõimsustega aega ning protseduur koosneb eraldi etappidest. Külastage e-häälte lugemist või kontrollige nende rakenduste avalikult kätet saadavat lähtekoodi, millega vastavaid protseduure läbi viiakse ja pole vaja sulaselget valet kokku kirjutada.
näiteks
19. nov. 2023 11:04
Arvutiprogramm otsustab, mitu häält iga erakond saab.
Valija
18. nov. 2023 10:02
Kui mulle antaks e-valimise käigus oma valitud kandidaadi hilisemaks hääle saamise kontrollimiseks unikaalne numbrikood ja pärast valimistulemuste väljastamist ma saaksin tulemustelehelt kontrollida, kas see numbrikood(minu hääl) on minu valitud kandidaadi järele kirjutatud ning teiste kandidaatide järele seda kirjutatud ei ole, siis ma oleks nõus valima e- ja m-valimise kaudu. Vajadusel saaks tõestamiseks kasutada ekraanist kuvatõmmist või fotot kus on kirjas isikukoodi viimased numbrid koos antud unikaalse koodiga. See aga ei lahenda muidugi võimalikku fake e-häälte lisamise manipuleerimisriski, kuid annaks vähemalt e-valijale kindluse, et tema hääl on antud soovitud kandidaadile. Võimaliku fake e-häälte lisamise riski maandamiseks on kindlasti palju usaldusväärsem lahendus Ago Samosoni poolt selgitatud räsiahela tehnoloogia kasutuselevõtt. Valijana leian, et valima peaks alati minema. Isegi siis kui arvad, et sinu häälest ostseselt midagi ei muutu. Selliseid inimesi on tegelikult protsentuaalselt kokku päris arvestatavalt määrav hulk.
Minu Arvamus
15. nov. 2023 20:40
. . . e-hääletus on siiani seisnud vaid valijate usaldusel. Inimestel peab olema ülevaade oma hääle saatusest . . . Minuteada mitte valijate usaldusel vaid mugavusel, kellel on suva, mis sellest häälest saab ja kellele läheb. Samuti on mugav kellegi eest hääletada ja anda hääled kellele vaja. Kontroll puudub.
Teadja
16. nov. 2023 19:01
Tegelikult ongi suhtelist ükskõik, mis sellest häälest saab, kui valimistulemus on üldises rangelt piiritletud ja suunatud ajupesuõhkonnas juba eelnevalt üldjoontes ette ära määratud ja valdav enamik massist hääletab niikuinii just täpselt nii nagu neilt oodatud, kusjuures igasugused tegelikule demokraatiale omased eriarvamused ja ühiskondlik diskussioon on viidud juba peaaegu, et absoluutse miinimumini, kus lauale on jäänud veel vaid üks, ehk "õige arvamus" ja valida ogi tegelikult võimalik üksnes selle "õige arvamuse" erinevate esindajate vahel. Kui aga mugavusest rääkida, siis mugavam ongi eeltoodud põhjustel lihtsalt kogu selles tsirkuses, kus nii kui nii võimalust üksikisikuna midagi muuta ei ole, üldse mitte osaledagi, mida arvestatav osa arukamatest valijatest ka teeb, eelistades isegi e-hääletamisele kuluvat aega parem mõnele mõistlikumale tegevusele kulutada.