"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Kas Tallinn on valmis aastaks 2050 mahutama 80% elanikkonnast? (3)
18. november 2023
Pealinn

Kas Tallinnas toimub linnastumine või valglinnastumine? Eesti ajaloo suurimal rohetehnoloogiate näitusel Nexpo Tallinn, mis sai reede õhtul väärika punkti, arvati, et Tallinna linnas on ruumi nii uutele elanikele kui ka uutele ehitistele.

Kas meie linnad, kaasa arvatud Tallinn on valmis aastaks 2050 mahutama 80 või isegi 90% elanikkonnast?

“Peavad olema, selleks tuleb midagi ette võtta. Tallinn ei ole eriti tihe, siin on ruumi tihendamiseks, aga mitte kõrghoonetega, vaid nelja-viiekorruseliste linnakvartalitega,” ütles kliimaministeeriumi elamumajanduse valdkonnajuht Veronika Valk-Siska.

Aastaks 2050 nulljäätmeid ei pruugi olla, aga umbes 5–10%, sest kui inimesed elavad ühes kohas, muutub ka jäätmekäitlus lihtsamaks. “Moodne termin on urban mining, mis tähendab, et ei kaevandata enam kriitilisi loodusressursse loodusest, vaid linnas tekkivatest jäätmetest, on need elektroonikajäätmed, sealt saab kriitilisi metalle, või plastijäätmed jne, tulevikus hakatakse linnades tekkivatest jäätmetest üha rohkem toormeid uuesti tööstuste jaoks võtma ja tekib selline ring,” ütles Ragn-Sellsi äriarendusjuht Rainer Pesti. Ta lisas, et ruutmeetrite arv, mis Tallinnas ehitatud, on väike. Tema sõnul toimub pigem valglinnastumine, ehitatakse-arendatakse põldudele. Elu käib linna ääres.

Tallinnas on aga palju rohkem ruumi siia inimesi juurde tuua ja ehitada võrreldes teiste suurlinnadega. Valk-Siska sõnul töö selles suunas käib: “Mustamäelgi on algamas projekt Soft Academy Euroopa uue Bauhausi rahastuse toel, kus Akadeemia tee äärsete majade vahele ja juurde proovitakse kavandada tihedamat elu.”

Kommentaarid (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Ekspert
19. nov. 2023 10:28
Usun, et praeguse sõjakuse jätkudes on probleem juba ammu enne 2050 aastat päevakorrast maha võetud koos päevakorra endaga, sest pole lihtsalt enam kedagi kes seda arutaks nagu ka selle objekti ennast. Et seda aga ei juhtuks tuleks päevakorra esimese punktina asuda hoopis kiirkorras lahendama kuidas muuta meie inimeste meelsust ja teadvust, tagamaks nii nende endi kui riigi ja linna jätkuvust ka tänastest hetkehuvidest veidi kaugemale ulatuvas tulevikus.
a
18. nov. 2023 20:29
linnadesse kogunevad peamiselt vaesed
Oda
18. nov. 2023 15:20
Linn on hõredalt hoonestatud. Ka kesklinn. Palju on reservruumi nn "miljööväärtuslikes kõdurajoonides", kohe lausa asumite kaupa. Küsimus on kommunikatsioonides. Kas lisanduvat liiklust saab mõistliku hinnaga harmoneerida; kas on vett ja kanalisatsiooni; kas on kaugkütet ja/või gaasivarustust; kas jätkub mõistliku hinnaga elektrit; kas müra liiga suureks ei lähe; kas side- ja digivõimekus on kättesaadav; kas laste- ja õppeasutusi on piisavalt; kas turvalisus on tagatav? Tegelikult peaks vaatama ka seda, et kaubandust ja meelelahutust oleks piisavalt, ning veel nii mõndagi - näit. kas tuleb slumm või "kuldrannake"? Ja mis peamine - kas hüpoteegipidajad on asjaga nõus?