"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Uuring: Iga viies inimene peab raha laenama. Kuidas leida pääsetee laenamise nõiaringist? (0)
18. november 2023
Pealinn

Viimase aasta jooksul on pea iga viies inimene pidanud oma jooksvate kulude katteks raha laenama, selgub Norstati poolt tellitud uuringust. Enim on maksetega kimpus 40-ndates aastates inimesed.

Viimase aastaga on elukallidus tõusnud ja inimeste ostujõud vähenenud, mistõttu on kasvanud nende hulk, kes igakuiste kulutustega, nagu näiteks kodulaen, autoliising, aga isegi toit ja muu igapäevaeluks vajalik, enam toime ei tule, selgub võlgade sissenõudmisega tegeleva OÜ GS Core tehtud uuringust.

“Uuringus tuli välja, et peaaegu iga viies inimene laenab raha igapäevase elu jaoks. Kui räägime ostujõust, siis ostujõud on uuringu järgi vähenenud 83%. Inimesed tunnevad end ebakindlalt järgmise aasta suhtes,” ütles OÜ GS Core tegevjuht Sofia Kirsimaa. Elukallidus on palju tõusnud, kuidas igakuiste kohustustega toime tulete?

“Tuleme toime. Puudu ei jää, aga kallis on küll. Mehel hea palk,” ütles Anneli.

“Arvet pidada raha ja kulude üle,” ütles Aime. Kas olete pidanud laenu võtma igakuiste kulude katteks? “Ei.” Kas olete pidanud laenu võtma, et  ära maksta kõik asjad? “Ei-ei, absoluutselt,” ütles Kaupo.

Ei ole märganud, et elu on kallimaks läinud?

“Ei.”

Swedbanki kodulaenu kliendid saavad maksetega kenasti hakkama, ent on näha, et hoitakse kokku meelelahutuse, reisimise või muude selliste hüvede pealt. Palgapäevast palgani elab umbes 68% klientidest. Kindlasti tasub iga laenuotsus enne põhjalikult läbi kaaluda.

“Mõtle järele, kui pikalt laen kestab ja kui pikalt sellest saadav kasu. Pesumasinat kasutab kümme aastat, laen kestab kaks, aga näiteks reisimine, tahad minna reisile, tahaks puhata, võtad laenu, tuled reisilt tagasi ja maksad aasta otsa ega saa ka järgmist puhkust lubada, hakkabki nõiaring pihta,” ütles Swedbank AS-i rahaasjade teabekeskuse juht Mari-Liis Jääger.

Panga soovitus on kasvatada endale ootamatuste tarvis väike tagavara. “Pigem, kui näiteks laen otsa saab, sama summa kanda teisele kontole, kui tuleb järgmine ootamatus, on võimalus võtta puhvrist, mitte uut laenu,” ütles Jääger.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.