"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Monika Reppo:“Ilus ja igav: klaasileiud Jahu tänava prügimäelt” (0)
19. november 2023
Meeli Küttim

Tallinna Linnamuuseumi igasügisene arheoloogiaürituste sari toimub tänavu otse arheoloogiliste uuringute tulipunktis Kalamajas.

Loengutes  selgub, mida viimase aja väljakaevamised on päevavalgele toonud ja mida sellest arvavad arheoloogid. Arheoloogid annavad ülevaate ka Jahu tänavalt leitud haruldaselt ja ülirikkalikult hiliskeskaegselt prügimäelt leitud esemete kohta.  

22. novembril kell 18.00 esineb Monika Reppo – arheoloog ja Tartu Ülikooli doktorant, kelle doktoritöö teema on „Klaas ja selle valmistajad uusaegses Eestis“. Tema sulest on ilmunud hulgaliselt artikleid Eesti arheoloogilise klaasi kohta, sh ülevaade Jahu tänava leidudest.

Jahu tänava hiliskeskaegselt prügimäelt leiti kokku üle 2300 klaasikatke. Klaas oli iseenesest väga hästi säilinud, kuid pea kolmveerand katkeist kuulus dekoreerimata aknaklaasile. Esmapilgul suur näotu tahvelklaasi kildude hunnik on võimaldanud visandada pildi 15. sajandi II poole akendest ja sellest, kuidas sai tollal Tallinnas päevavalgus tuppa. Värvi lisavad loole sadakond kirevat vitraažikildu. Lisaks linna akendega tutvumisele saab loengus Jahu tänava klaasileidude abil sisevaate joogikultuuri ning riivamisi mängu- ja arstituppa.

Loengud toimuvad Kalamaja muuseumis, Kotzebue 16, algusaeg on 18.00.
Loengule pääseb muuseumipileti või muuseumikaardiga.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.