"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Politsei hoiatab: kelmid teevad massiliselt robotkõnesid (0)
21. november 2023
Politsei hoiatab petukõnede eest. Foto: Pixabay

Politsei on saanud täna massiliselt teateid, et Eesti elanikele tehakse ingliskeelseid robotkõnesid. Eesti politsei neid kõnesid ei tee.

Kelmide skeem on sarnane varasematele petukõnedele, kus kelmid teesklevad politseid. Hetkel levivates ingliskeelsetes robotkõnedes väidetakse vastuvõtjale, et tema ID-kaardi andmed on varastatud ja inimene on rahvusvaheliselt kuulutatud tagaotsitavaks. Kõne ajal palutakse valida telefoni klaviatuurilt number üks, et rääkida edasi väidetava politseinikuga.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo raskete kuritegude talituse juht Vjatšeslav Milenin kinnitab, et Eesti politsei neid kõnesid ei tee. „Kelmid on muutunud väga aktiivseks, täna on neid robotkõnesid saanud üle saja Eesti inimese. Kelmide eesmärk on kätte saada inimeste raha või andmeid. Kui teile helistatakse võõralt numbrilt ning väidetakse, et teie andmed on varastatud, siis katkestage see kõne kohe,“ ütles Milenin. Ta tänab kõiki inimesi, kes tundsid petukõne kohe ära ning andsid sellest politseile teada.

Politsei andmetel hetkel kannatanuid ei ole. „Tuletame meelde, et mitte kellelegi ei tohi jagada enda Smart-ID, ID-kaardi või Mobiil-ID PIN1 ja PIN2 koode ega teiste inimeste palvel neid kuhugi sisestada,“ rõhutab politseinik.

Märksõnad:
Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.